Το “Ελπιδοχώρι”, μια αυτόνομη Οικοκοινότητα

February 3, 2012

Σε μια πανέμορφη βουνοπλαγιά, μόλις 150 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στην ευλογημένη και ιστορική γη της Αργολίδας, 15 χιλιόμετρα από τις Μυκήνες και 25 από το Ναύπλιο, ξεκινά με σίγουρα και σταθερά βήματα να προβάλλει στον ορίζοντα το Ελπιδοχώρι.  
Το Ελπιδοχώρι  είναι ένα  ονειρεμένο κομμάτι γης, εκτάσεως 31 στρεμμάτων που συνορεύει με ένα δάσος.  Διαθέτει σπάνια δασική χλωρίδα όπως είναι τα πέντε τεράστια διατηρητέα πουρνάρια, (χαρακτηρισμένα έτσι από την Τοπική  Δασική Υπηρεσία) καθώς και μια πανέμορφη βελανιδιά  (500 χρόνων) που είναι ο “φύλακας” του χώρου, αρκετά μεγάλα ελαιόδεντρα, κουμαριές, σκίνα και άπειρα βότανα και μυρωδικά.

Το καλοκαίρι του 2010 ξεκίνησαν οι εργασίες για να γίνει:

•Ένας αυτόνομος ως προς την ενέργεια και τη τροφή πολυχώρος.  Θα φιλοξενεί   διάφορες εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια ψυχολογικού, πνευματικού, φιλοσοφικού και οικολογικού περιεχομένου.  Αυτόνομος γιατί θα διαθέτει  δικό του φωτοβολταϊκό καλύπτοντας τις ανάγκες για ενέργεια και  βιολογική-βιοδυναμική καλλιέργεια οπωροκηπευτικών καλύπτοντας τις ανάγκες της τροφής .  Θα γίνεται συλλογή κάθε σταγόνας νερού και θα διαχειρίζεται τα λύματα του με ιδιαίτερους οικολογικούς τρόπους.  Οι άνθρωποι που θα το επισκέπτονται  θα φιλοξενούνται σε βιοκλιματικά οικήματα, κατασκευασμένα από αχυρόμπαλες, η κατασκευή των οποίων έχει ήδη αρχίσει, ή από άλλες ξεχασμένες τεχνικές φυσικής δόμησης και θα έχουν πράσινες (φυτεμένες) στέγες.

•Θα μπορούσε να εξελιχθεί σύντομα σε ένα οικολογικό χωριό γιατί κάνοντας τα πιο πάνω, πολύ θα μας αρέσει να κατοικούμε εκεί μόνιμα. Μια μικρή αυτόνομη οικο-κοινότητα λοιπόν που παράγει και καταναλώνει ότι χρειάζονται τα μέλη της, σεβόμενα τη γη, το περιβάλλον, το νου, τη καρδιά και το σώμα.

• Βασικός του στόχος η φιλοξενία παιδιών ειδικά τους μήνες του καλοκαιριού. Ένας χώρος όπου παιδιά 8-14 ετών θα ζουν για μερικές εβδομάδες, μαθαίνοντας όλα εκείνα που το σχολείο δεν καταφέρνει ακόμη να τους μάθει και οι γονείς δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν:

•Το σεβασμό στα στοιχεία (Γη, Νερό,  Αέρα, Φωτιά)
•Την ενθάρρυνση και όχι τον στείρο έπαινο.
•Τη συνεργασία και όχι την αντιπαλότητα και τον αγώνα για δύναμη και υπεροχή.
•Τα συνεργατικά  παιχνίδια και όχι τα ανταγωνιστικά.
•Την ορθή διατροφή.
•Την επίλυση της σύγκρουσης μέσα από αμοιβαίες και ισότιμες διαδικασίες.
•Τη συμμετοχή στα κοινά της μικρής κοινωνίας που τα ίδια τα παιδιά  θα συνθέτουν (συμμετοχή στις καλλιέργειες ακόμη και στη μεταποίηση των προϊόντων).

•Είναι βέβαιο πως σιγά-σιγά, θα εξελιχτεί σε ένα «καταφύγιο».  Γατί τι άλλο εκτός από καταφύγιο μπορεί να είναι, ένας χώρος που αγκαλιάζει τις πραγματικές και όχι φαινομενικές ανάγκες του ανθρώπου, που είναι να ζει κοντά στη φύση ασκώντας το νου, την καρδιά και το σώμα του.

Οι δημιουργοί αυτού του οράματος που είναι πλέον σχέδιο επί χάρτου και η υλοποίησή του έχει ήδη αρχίσει, είναι ανοιχτοί για συνεργασίες και ανταλλαγές με άλλους συνοδοιπόρους  εναλλακτικής διαβίωσης και αναζήτησης της Αλήθειας. Μιας αλήθειας που σίγουρα είναι μακριά από τις μεγαλουπόλεις που δημιουργήσαμε με την αγωνία του «έχω» και κοντύτερα στη  γαλήνη του «είμαι».

περισσότερες πληροφορίες 
για την Οικοκοινότητα Ελπιδοχώρι:

Δείτε επίσης ένα ντοκυμαντερ της ΕΤ1 (σε 4 μέρη)
για το Ελπιδοχώρι και τους 
πρότυπους οικολογικούς, συλλογικούς
και αυτο-οργανωμένους τρόπους ζωής και δόμησης του:


Previous Story

Witness: Children of the Riots. (Words, Images & Moments from the streets of Athens)

Next Story

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ στις 31 Μαρτίου 2012


Latest from Local movement

Go toTop