International Video Poetry Festival Fr.19+Sat.20/1/2018 Theater EMBROS-Athens

January 17, 2018

6th International Video Poetry Festival ATHENS 2018

Self Organised Theatre Embros
Riga Pallamidi 2 Psirri
FR.19+SAT.20 JANUARY 2018 STARTS 17.00
134 video artists and poets from 25 countries. 5 performances
21 live poets+3 djs. 4 live concerts. 2 video art installations
+ book fair

FRIDAY 19/1/2018 STARTS AT 17.00


VIDEO POETRY DAY +++

GREECE: Yiannis Deliveis . Evi Stamou. George Zafiriou. Αngel Ballas & Katerina Bakagianni. Stellios Oikonomidis.
Christine Papanicola. Τziadora. Κarina Verdi & GlitchA. Lokatola ITALY: Francesca Bonfatti. Puccio Chiesa & Roberto Moroni  SPAIN: Eduardo Yague. Hernán Talavera. Igor Luna. Cristina Ruberte París. Adriana Páramo Pérez FINLAND: Hanna Ojala PORTUGAL: Mario Henrique Leiria. Takis Panas. Andre Birken IRAN: Niyaz Saghari UNITED KINGDOM: Eleonore Dambre. Amber Agha AUSTRIA: Lisa Seidenberg SCOTLAND: Susannah Ramsay ALBANIA: Eni Derhemi GERMANY: Julian Weinert Justine Bauer & Andre Patten. mmmmmfilms: Adrian Fisher. Ginés Olivares . Luna Montenegro. Kuesti Fraun. Vera Sebert Soar FRANCE: Suki USA: Adrian Frost. Ellen Evjen Matt Mullins. Outlier Moving Pictures: Pam Falkenberg. Jack Cochran. Mark Freeman CANADA: James Pomeroy
Daniel H. Dugas. Valerie LeBlanc ISRAEL: Jasmin Even AUSTRALIA: Ian Gibbins. Rose Staff. Nick Azidis. Lisa
Greenway. Elena Knox. Radheya Jegatheva. Marie Craven URUGUAY: Martín Klein BRAZIL: bagadefente COLOMBIA: Alejandro Fernández Mouján RUSSIA: Inga Shepeleva. Maria Terentieva. Dima Anikin ARGENTINA: Yanin Lorey. Paloma Violeta Gonzalez Santos
MEXICO: Cristina Bustamante. Guillermo Fuentes SOUTH KOREA: Finn Harvor CHINA / NEW ZELAND: Chen Chen

PERFORMANCES:

SYNTETAGMENES Ομάδα Σφήνα
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ  Ζαχαρίας Στουφής
SENSUAL LUMINA Πασχάλης Χατζητρύφωνας. Μαρία Στεφανίδου  SENSUAL LUMINA είναι μηχανή. Δημιουργήθηκε για να προσφέρει διασκέδαση, απόλαυση, ικανοποίηση. Σχεδιάστηκε για να προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κατόχου της, επιδεικνύοντας “έξυπνη”λειτουργικότητα και ικανότητα μάθησης κατά τη διάρκεια χρήσης της. Διαθέτει πέντε προγράμματα λειτουργιών, που εναλλάσσονται εύκολα χάρη στον εργονομικό σχεδιασμό της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατομικά από ένα χρήστη ή συλλογικά από ομάδα περισσότερων χρηστών. H performance χρησιμοποιεί το ένδυμα SensoLumina* ως μέσο για να αναφερθεί στην αντικειμενοποίηση των θυμάτων trafficking που μεταβάλλονται σε εργαλεία σεξουαλικής ικανοποίησης. Η έκπτωση από την ανθρώπινη υπόσταση οδηγεί σε εξίσωση με έξυπνα τεχνολογικά προϊόντα, σχεδιασμένα κατ’ εικόνα των χρηστών τους, που όμως δεν υπερβαίνουν το σκοπό της χρήσης τους.

2 DAYS VIDEO INSTALLATIONS
NON SEQUITUR Kostas Papakostas UK at first floor   Kostas Papakostas lives and works in London, UK
Το Non Sequitur (σημ. ‘χωρίς λογικό ειρμό’) είναι ένα video installation που αφηγείται ένα οικογενειακό πορτρέτο μέσω διαδοχικών επαναλαμβανόμενων διαλόγων που προέρχονται από τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του καλλιτέχνη και των γονέων του, που ζουν σε διαφορετικές χώρες για περισσότερο απο 20 χρόνια.  Κάθε σειρά βίντεο έχει καταγραφεί σε διαφορετικό χρόνο και χώρο πριν τοποθετηθεί το ένα δίπλα στο άλλο για να παράγει μια αναρίθμητη σειρά απρόβλεπτων και χωρίς ειρμό διαλόγων με τήν βοήθεια μίας βιντεογεννήτριας (video generator engine). 
Το Non Sequitur εξερευνά την δυναμική των οικογενιακών σχέσεων ενώ παράλληλα αμφισβητεί έννοιες της ανθρώπινης σύνδεσης μέσω της λεκτικής επικοινωνίας, αποκαλύπτοντας τόσο την ανεπάρκεια των λέξεων όσο και την βαθύτητα των τετριμμένων.
ARTIST STATEMENT
‘Living abroad for the past 20 years, communication with my family has been limited to brief occasional telephone conversations.
Over the years, these conversations have become an automatic  sequence of short, repetitive sentences exchanged between us, which make us feel safe in their familiarity. And yet these dialogues, and the spaces between them, often convey thoughts and emotions that the distance hasn’t allowed to unravel, mature and resolve.
Instead they repeat continuously, imprisoned in an infinite void of the machine that keeps them connected.’

ooOOOooo Open Night Cinema IRELAND in entrance 

Born in June 2015 Open Night Cinema is a live cinematic entity that lives, breathes and sleeps throughout the industrial landscapes of Dublin City, Ireland. ONC primarily feeds on improvised live art events blurring the lines between cinematic exhibitions, musical and theatrical performance and art installation. These events are intended to rupture and transform the space outside the projected frame, breathing new life into the cinematic experience.

 

SATURDAY 20/1/2018 STARTS AT 17.00

MULTIMEDIA LIVE POETRY +++  


Ελευθεριακός . Βασίλης Καμπούρης. Δημήτρης Τρωαδίτης
Naniso Tswai GERMANY. Θοδωρής Μπασιάκος. Ιωάννα
Γαϊτανάρου. Σταύρος Καμπάδαης. Γιώργος Γιαννόπουλος .
Γιώργος Αλισάνογλου. Νεφέλη Β.Πετσιμέρη. Γεωργία Τρούλη. Λευτέρης Aλεφ Βασιλόπουλος.
Διάφανος Κύκλος: Oρέστης Μπατάκης +Απόλλωνας Τσέρνας+ Arthur Void.
Tόνια Κοσμαδάκη. Μαριβή Γαζέτα. Κατερίνα Ζησάκη. Πελαγία Φυτοπούλου.

LIVE PERFORMANCES:
Πόππη Δέλτα + Tripmaker Young | Lokatola | Margot
ANAIMIA The Project: Γιάννης Tσιτσίμης+Ηριάννα Μπομπάρη
Tάσος Σαγρής + WHODOES | Σίσσυ Δουτσίου + Vän Fog
KYRCK Collective+ Γιάννης Ραουζαίος
AT THE HAWK’S WELL– Open Night Cinema IRELAND

SOUNDSCAPES:
JUNIOR X. CRYSTAL ZERO. WAR

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ:
Κενότητα. Futura . Εκδόσεις των Συναδέλφων. ΑΓΧΙΒΑΣΙΗΝ
Θράκα. Τυφλόμυγα. ΕΝΕΚΕΝ. TEΦΛΟΝ. Σαιξπηρικόν

Διοργάνωση:
+ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
http://theinstitute.info/
KENO ΔΙΚΤΥΟ
https://voidnetwork.gr/

με την συμπαράσταση:
MOVING POEMS
http://movingpoems.com/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: http://theinstitute.info/?p=2600

International Video Poetry Festival Fr.19 + Sat.20/1/2018 Theater EMBROS -Athens

Το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Βίντεο Ποίησης θα διεξαχθεί για έκτη φορά στην Αθήνα την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20/1/2018.
Στο σύνολο τους, περισσότερα από 2500 άτομα παρακολούθησαν το φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια.

Το διήμερο φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές 67 βιντεο-ποιημάτων, ένα είδος της video art με πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια όπου σκηνοθέτες και video artists συνεργάζονται με ποιητές και λογοτέχνες ώστε να παράγουν οπτική ποίηση, video art, βίντεο κολάζ, animations και ποιήματα-ταινίες μικρού μήκους. Το ετήσιο International Video Poetry Festival της Αθήνας προβάλλοντας μια κινηματογραφική ποιητική γλώσσα εξαιρετικής ποιότητας από την Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική έχει καταξιωθεί ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ του συγκεκριμένου είδους στον κόσμο.

Προσκεκλημένοι από διάφορες χώρες (Ιρλανδία, Ρωσία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία) θα επισκεφθούν το φετινό φεστιβάλ για να παρουσιάσουν τα έργα τέχνης τους στο Θέατρο Εμπρός. Αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες – ποιητές, video artists, performers, χορευτές, σκηνοθέτες, παραγωγοί και μουσικά σχήματα. Επίσης το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια ολόκληρη μέρα παρουσίασης της εγχώριας νέας γενιάς ποιητών σε ζωντανούς αυτοσχεδιασμούς με video artists και μουσικούς, μια σειρά από performances, όπως επίσης μια έκθεση βιβλίου και δύο διήμερες βίντεο εγκαταστάσεις από την Ιρλανδική ομάδα Open Night Cinema και τον Κώστα Παπακώστα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Βίντεο Ποίησης 2017 επιχειρεί να δημιουργήσει έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο για τη δημιουργική έκφραση όλων των τάσεων και των ρευμάτων της σύγχρονης οπτικής ποίησης.

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσετε ότι αυτό το φεστιβάλ είναι μέρος των ευρύτερων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών, της συλλογικότητας Κενό Δίκτυο και του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός. Μέρος του μη εμπορευματικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του φεστιβάλ είναι η ανοιχτή δωρεάν είσοδος σε όλους. Το φεστιβάλ δεν έχει χορηγούς ή χρηματοδοτήσεις και θα καλύψει τα έξοδα ενοικίασης υψηλής ποιότητας τεχνικού εξοπλισμού, φιλοξενίας των καλλιτεχνών από το εξωτερικό και διαφήμισης από τα έσοδα του bar του φεστιβάλ και την ελεύθερη συνεισφορά των θεατών. Όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και οι οργανωτικές ομάδες θα συμμετέχουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς στο φεστιβάλ.

Το Κενό Δίκτυο ξεκίνησε να διοργανώνει multi media βραδιές ποίησης το 1990. Το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών και το Κενό Δίκτυο θεωρούν ότι οι εκδηλώσεις ποίησης και βιντεοποίησης μπορούν να επιδρούν στην καρδιά της Μητρόπολης φέρνοντας νέα ακροατήρια σε επαφή με τη σύγχρονη ποίηση και ανοίγοντας νέες δημιουργικές διαστάσεις για αυτήν την αρχαία τέχνη. Για να το πετύχουμε αυτό, σεβόμαστε και ενδυναμώνουμε τις φιλοδοξίες και τους στόχους των καλλιτεχνών, δημιουργούμε υψηλής ποιότητας εκθεσιακούς χώρους παρουσίασης των εκδηλώσεων, διοργανώνουμε εκδηλώσεις στον δημόσιο χώρο, συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες τεχνικούς και προσφέρουμε σημεία συνάντησης και πεδία έκφρασης για καλλιτέχνες και ανθρώπους που τείνουν να υπερβούν την μαζική κουλτούρα και την βιομηχανία της Τέχνης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Dave Bonta από το Moving Poems (http://movingpoems.org/), ένα παγκόσμιο site παρουσίασης των σημαντικότερων βιντεοποιήματων της εποχής μας στο διαδίκτυο, ο οποίος με το έργο τους μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Βίντεο Ποίησης στην Αθήνα και με τον οποίο συνεργαζόμαστε από το 2012 για να διαδώσουμε το Φεστιβάλ και να έρθουμε σε επαφή με τους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

 

Previous Story

Σημάδεψέ με στον κρόταφο – Στέλα Αλισάνογλου

Next Story

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ- κύκλος 2ος: Γαλλική Επανάσταση και η πρόσληψη της στην “Φαινομενολογία του Πνεύματος”


Latest from Events

SPOKEN WORD FESTIVAL- SUN 11/2/2024 Thessaloniki

Mια συνάντηση της νέας γενιάς ποιητών αφιερωμένη στην ζωντανή spoken word κουλτούρα, ένα φεστιβάλ για τις νέες multi media μορφές παρουσίασης της ποίησης

Γιάννης Μπίλλας- Η αυταπάτη της πράσινης ανάπτυξης και το πρόταγμα της αποανάπτυξης – 23/11 ΕΜΠΡΟΣ

Το Κενό Δίκτυο καλεί τον εκπαιδευτικό- βιοκαλλιεργητή και συγγραφέα Γιάννη Μπίλλα σε μια ομιλία- κριτική της κυβερνητικής προπαγάνδας για την "πράσινη ανάπτυξη" και παρουσίασης

NOISE AGAINST WAR Festival – feat. DROR FEILLER

ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ http://voidnetwork.gr NOISE AGAINST WAR Festival Αντιπολεμικό φεστιβάλ avant-garde, πειραματικής και θορυβικής μουσικής αφιερωμένο στα θύματα της καταστροφής της Παλαιστίνης που συντελείται αυτή
Go toTop