Το ιστορικό ενός οικολογικού και πολιτιστικού εγκλήματος στον Σαρωνικό.

May 22, 2020

Τα οικολογικά και κοινωνικά κινηματα, έχουμε συνηθίσει να τρέχουμε πίσω από εγκληματικές γνωμοδοτήσεις κρατικών θεσμών, για να αντισταθούμε σε αποφάσεις που λαμβάνονται με μόνο κριτήριο τους νόμους του κέρδους. Καθημερινά ακούμε για ανάπτυξη και επενδύσεις όταν γνωρίζουμε πως όλα αυτά είναι κλοπές του δημόσιου πλούτου, υπερεκμετάλλευση και καταστροφές προαιώνιων μορφών ζωής και τόπων με μοναδικό τελικό αποτέλεσμα τον αποκλεισμό όλων μας από την πρόσβαση σε αυτούς και την ιδιωτικοποίηση τους.

Καθώς τις περισότερες φορές, οι μεγάλες μάζες του κόσμου μένουν παγωμένοι μπροστά σε κάθε καινούργιο “αναπτυξιακό” έγκλημα, συχνά μας φαίνεται και άσκοπο να επιστρέψουμε στον τόπο του εγκλήματος και να αναρωτηθούμε μερικά χρόνια μετά, τί τελικά πρόσφερε μια ακόμα οικολογική καταστροφή; Ποιός βγήκε κερδισμένος τελικά από όλα αυτά τα “μεγαλειώδη έργα” και τις “επενδύσεις” που τα ξεπουλημένα μέσα ενημέρωσης παρουσίαζαν σαν την σωτηρία της κοινωνίας μας από την φτώχεια και την “οπισθοδρόμηση”. Άλλωστε ο γιγαντιαίος, φαραωνικός χαρακτήρας αυτών των άθλιων έργων δύσκολα μας επιτρέπει να φανταστούμε το γκρέμισμα τους.

Με αυτό το σκοπό κάνουμε αυτό το αφιέρωμα. Για να φανταστούμε το γκρέμισμα του και για να προλάβουμε όλα τα επόμενα εγκλήματα που ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις.

Κάποιοι πλούσιοι ονειρεύονται πως από όπου και αν κοιτάς το ηλιοβασίλεμα στην χώρα, θα βλέπεις τις ανεμογεννήτριες με τις οποίες θα θυσαυρίζουν. Δικός μας σκοπός είναι να το βγάλουν αυτό από το μυαλό τους!

Ο Φαραώ στο Σούνιο

Οι είκοσι τρεις (23) γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν σταδιακά μετά το 2015 στο ακατοίκητο νησί Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην αρχή του Σαρωνικού κόλπου άλλαξαν για πάντα τη θέα από τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου και τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα, καθώς το νησάκι βρίσκεται σε απόσταση 12 μιλίων και είναι ορατό από αυτόν.

Το αιολικό πάρκο κατασκευάστηκε στη νησίδα Αγιος Γεώργιος (ή Βελβίνα ή Σαν Τζώρτζης) από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα είναι ισχύος 73,2 MW (69 MW κατά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες. Ο τύπος της ανεμογεννήτριας Vestas V90, έχει συνολικό ύψος 130 έως 150 μέτρα, όταν το μέγιστο ύψος του νησιού είναι μόλις 289 μέτρα!

Τα «στραβά μάτια»

Σύμφωνα με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Άγιο Γεώργιο γνωμοδότησαν θετικά 28 υπηρεσίες 8 υπουργείων. Έτσι, οι υπηρεσίες που έδωσαν θετική γνωμοδότηση και κυρίως οι διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και το τμήμα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, φαίνεται ότι δεν έλαβαν διόλου υπόψη τους ότι οι επιπτώσεις αυτής της επένδυσης καθίστανται καταστροφικές σ’ ένα τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και έναν τουριστικό πόλο και πόρο ταυτόσημο με την Αττική, σχεδόν όσο και η Ακρόπολη.

Η νομιμοποίηση της μετατροπής του Αγίου Γεωργίου σε αιολικό πάρκο κρύβει σοβαρές παραβλέψεις και παρατυπίες κατά τη διαδικασία αδειοδότησης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Φύσης. Πρώτιστα, γιατί η περιοχή του Σουνίου έχει κηρυχθεί από το 1980 αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μια τέτοια εγκατάσταση δεν επηρεάζει το τοπίο.

Κατά δεύτερο, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο άρθρο 9 καθορίζει ειδικά κριτήρια χωροθέτησης αιολικών μονάδων για την Αττική. Συγκεκριμένα αναφέρονται 4 περιοχές όπου δύνανται να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται το νησί Άγιος Γεώργιος. Στο παράρτημα IV, δε, γίνεται ειδική μνεία να ελέγχεται η θέση χωροθέτησης όταν πρόκειται για την Αττική καθώς και η ένταξη στο τοπίο.

Εξάλλου, κατά μήκος του συνόλου της βραχονησίδας κατασκευάστηκε δρόμος απ’ άκρη σ’ άκρη 11,5 χιλιομέτρων και με πολλαπλές διακλαδώσεις μήκους 5 χιλιομέτρων προς τις βάσεις των ανεμογεννητριών. Για να κατασκευαστούν ο κεντρικός δρόμος και οι διακλαδώσεις του έχουν γίνει παρεμβάσεις, επιπεδοποιήσεις στο έδαφος/ανάγλυφο του νησιού.

«Παράνομα τα έργα»

Σύμφωνα με τους Φίλους της Φύσης, τα έργα που κατασκευάστηκαν είναι παράνομα διότι η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή τους έγινε με δυο αποφάσεις του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αναρμοδίως, λόγος για τον οποίο ανακλήθηκαν, και στη συνέχεια εκδόθηκε υπουργική απόφαση από τον Γκίκα Χαρδούβελη στις 20.1.2015, η οποία επίσης είναι παράνομη διότι παραχωρεί τον αιγιαλό για κατασκευή έργων τα οποία είναι ήδη κατασκευασμένα αλλά «δεν νομιμοποιεί τυχόν υφιστάμενα έργα»!

Οι Φίλοι της Φύσης απέστειλαν επιστολή στα αρμόδια υπουργεία με την οποία αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της επένδυσης, τονίζοντας ότι οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους τουριστικούς μας πόρους ως κόρη οφθαλμού, να αντιστεκόμαστε σε τέτοια εγκλήματα που «βιάζουν» τοπία χαρακτηρισμένα ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και μνημεία με τη σπουδαιότητα του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι τα ακατοίκητα νησιά είναι «ακατοίκητα» για τους ανθρώπους αλλά είναι κατοικήσιμα για τη χλωρίδα και την πανίδα και ιδιαίτερα για τα μεταναστευτικά πουλιά που προτιμούν αυτά τα νησιά για ξεκούραση και για αναπαραγωγή και ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες της προετοιμασίας και της τοποθέτησης των 23 ανεμογεννητριών και να ακυρωθεί το έργο.

Φυσικά το έργο συνεχίστηκε χωρίς καθυστέρηση και ολοκληρώθηκε αδιαφορόντας για το πολιτιστικό και οικολογικό έγκλημα που συντελούσε.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) είχε εκφράσει αντιρρήσεις, επισημαίνοντας ότι ο Άγιος Γεώργιος ήταν μεταναστευτικός σταθμός, χώρος αναπαραγωγής ή μόνιμο ενδιαίτημα για αρκετά είδη από θαλασσοπούλια.

Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο όσους ενδιαφέρονται ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος είναι τα μελλοντικά σχέδια -οι ανεμογεννήτριες στον Σαν Τζώρτζη θα αποτελέσουν «μπούσουλα»- για αιολικά πάρκα σε βραχονησίδες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρίας, από τις 722 ακατοίκητες νησίδες (από 20 έως 5.000 στρέμματα) στη χώρα μας, οι 479 (το 66%) ανήκουν στο δίκτυο Natura, γεγονός που δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που υπάρχουν.

Η θέα του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα καταστράφηκε – για πάντα; Χρέος δικό μας απέναντι στις χιλιάδες νέες γενιές που έρχονται από το μέλλον είναι να σταματήσουμε την οικολογική καταστροφή εδώ και τώρα. Πόσα ακόμα θα επιτρέψουμε να καταστραφούν μέχρι να καταλάβουμε πως οι νόμοι του κέρδους είναι εγκλήματα κατά της ζωής;

_________________________

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Σε αυτό προβλέπεται ότι, μέχρι το 2030, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΣΠΗΕ θα πρέπει να περάσει από τα 2,7 GW που είναι σήμερα στα 7 GW, μια αύξηση που υπερβαίνει το 150%.

Previous Story

Are Anarchists Socialists?

Next Story

Letter Of Resistance- The Magónista Women’s Commission / Popular Indigenous Council Of Oaxaca


Latest from Local movement

Go toTop