Εταιρείες των ΗΠΑ κινητήρια δύναμη πίσω από το «πρωτοφανές κύμα» της παγκόσμιας ιδιωτικοποίησης γης

July 15, 2020

«Ο ανεξέλεγκτος καπιταλισμός μας έφερε σε αυτήν την καταστροφή. Πρέπει να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε την ιδιωτικοποίηση των κοινών αν θέλουμε να προστατεύσουμε και να καλλιεργήσουμε αυτούς τους φυσικούς πόρους για τις μελλοντικές γενιές. “ από τη Julia Conley

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε την Τρίτη από το Ινστιτούτο του Όκλαντ περιγράφει ένα «άνευ προηγουμένου κύμα ιδιωτικοποιήσεων των φυσικών πόρων που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο» – και το οποίο καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.

Σύμφωνα με την έκθεση του προοδευτικού think tank (pdf), “Driving Dispossession: The Global Push to Unlock the Economic Potential of Land” ( Προωθώντας τις απαλλοτριώσεις εδαφών: Η Παγκόσμια ώθηση για το “Ξεκλείδωμα του Οικονομικού Δυναμικού της Γης”), οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο –ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες– συχνά πιέζονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δυτικούς οργανισμούς να ανοίξουν τη γη για τη λεγόμενη «παραγωγική χρήση» από εξορυκτικά και αγροτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και άλλες εταιρικές οντότητες που προτίθενται να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους για κέρδος.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «βασικός παράγοντας σε μια απρόσβλητη επίθεση για την ιδιωτικοποίηση της γης σε όλο τον κόσμο».

Με την αποψίλωση των δασών και την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων που συμβάλλουν στην τροφοδότηση της κλιματικής κρίσης, οι κυβερνήσεις ωθούνται προς μια κατεύθυνση που «είναι ακριβώς το αντίθετο της δραστικής αλλαγής που χρειαζόμαστε για να κερδίσουμε τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή», ο Frederic Mousseau, διευθυντής πολιτικής του Ινστιτούτου Oakland και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε σε δήλωση.

«Το μεγαλύτερο μέρος της γης στον πλανήτη μας, ειδικά στον Παγκόσμιο Νότο, είναι δημόσια γη ή γη που διατηρείται υπό συνηθισμένα συστήματα ιδιοκτησίας [και] θεωρείται εμπόδιο στην εκμετάλλευση και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Mousseau.

Το Ινστιτούτο του Όκλαντ συμπεριέλαβε στην έκθεσή του έξι μελέτες περιπτώσεων στην Ουκρανία, τη Μιανμάρ, τη Σρι Λάνκα, τη Ζάμπια, την Παπούα Νέα Γουινέα και τη Βραζιλία, διαπιστώνοντας ότι η παγκόσμια ιδιωτικοποίηση γης οδηγείται συχνά άμεσα από τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η Ζάμπια έχει επηρεαστεί από αυτό που το Ινστιτούτο αποκαλεί πρόσφατη «έξαρση αμερικανικών και ευρωπαϊκών νεοσύστατων επιχειρήσεων που προσπαθούν να εφαρμόσουν τεχνολογία blockchain στα κτηματολογικά μητρώα», αναφερόμενη στο ψηφιακό καθολικό που δημιουργήθηκε για το Bitcoin.

Η κυβέρνηση της Ζάμπια συνεργάζεται με την Medici Land Governance (MLG), μια εταιρεία blockchain και θυγατρική του διαδικτυακού λιανοπωλητή των Η.Π.Α. Overstock.com, για να βοηθήσει στην εγγραφή και την κατοχή γης. Σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Overstock.com, Patrick Byrne, η χρήση του blockchain «θα βοηθήσει στην απελευθέρωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμια αποθέματα ορυκτών που δεν είναι προσβάσιμα λόγω ασαφών συστημάτων διαχείρισης γης».

Στη Σρι Λάνκα, μια δημόσια αμερικανική εταιρία γνωστή ως Millenium Challenge Corporation (MCC) ενέκρινε ένα πενταετές συμβόλαιο για τη χώρα το 2019, προσφέροντας στην κυβέρνηση της Σρι Λάνκα 480 εκατομμύρια δολάρια για να χαρτογραφήσει και να ψηφιοποιήσει δημόσια εδάφη προκειμένου να “προωθήσει συναλλαγές γης που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και να αυξήσουν τη χρήση της ως οικονομικού περιουσιακού στοιχείου. “

«Το προτεινόμενο επενδυτικό πακέτο της MCC θα μετατοπίζει τον έλεγχο εκατομμυρίων εκταρίων μακριά από το κράτος σε ιδιωτικά συμφέροντα», αναφέρει η έκθεση, ξεκαθαρίζοντας πως το σχέδιο αυτό προτάθηκε από μια εταιρική οντότητα των ΗΠΑ που συγκροτήθηκε το 2002 από το Κογκρέσο με τον δηλωμένο στόχο της «μείωσης της φτώχειας μέσω της ανάπτυξης».

«Στην πράξη, η ανακούφιση της φτώχειας παραμελείται για να επιβληθεί η προώθηση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα», συνεχίζει η έκθεση. “Αυτό έχει γίνει φανερό σε διάφορες χώρες που μετατοπίζουν τις πολιτικές τους ώστε να συμμορφωθούν με το νεοφιλελεύθερο οικονομικό πλαίσιο – συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της γης – σε αντάλλαγμα με σημαντικές χρηματοδοτικές επιχορηγήσεις.”

Τα επενδυτικά πακέτα της MCC σε ολόκληρη την Αφρική «επέτρεψαν στους επενδυτές να αποκτήσουν γη σε τιμές ευκαιρίας για να διευκολύνουν τη βιομηχανική γεωργία μεγάλης κλίμακας εις βάρος των αγροτών μικρών εκμεταλλεύσεων», πρόσθεσε το Ινστιτούτο Oakland.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης την επιθετική ώθηση του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro να αναλάβει τον έλεγχο των αυτόχθονων εδαφών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, διορίζοντας ένα μέλος μιας από τις πιο ισχυρές οικογένειες αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας για να ηγηθεί του Υπουργείου Γεωργίας. Οι παράνομες επιδρομές στη γη και οι μαζικές πυρκαγιές που προκαλούνται από τη γεωργία και τα μεταλλευτικά συμφέροντα έχουν απειλήσει τους αυτόχθονες πληθυσμούς, ενώ συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών και την κλιματική κρίση.

Καθώς το Ινστιτούτο δημοσίευσε την έκθεση ενώ η πανδημία Covid-19 ανατρέπει την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνεται ότι «η επιστροφή στο φυσιολογικό δεν είναι επιλογή».

Αντ ‘αυτού, η οικονομική κρίση «πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης για την αντιμετώπιση των συστημικών προβλημάτων που αφορούν την ανεξέλεγκτη υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η οποία οδήγησε την κλιματική κρίση στην τρέχουσα κατάσταση».

Αντί να διαγράφουν τους φορείς της τοπικής διαβούλευσης και διακυβέρνησης και να αναιρούν την ατομική αυτονομία, οι κυβερνήσεις πρέπει να οικοδομήσουν συστήματα που ενσωματώνουν μια ποικιλία τρόπων γαιοκτησίας και να επικεντρωθούν σε μια αναπτυξιακή πορεία που εξυπηρετεί τους ανθρώπους αντί για εκείνη που αφαιρεί τη γη από αυτούς για χάρη του κέρδους των εταιρειών.

_____________________

Πηγή:  CommonDreams.org

Μετάφραση: Τάσος Σαγρής / Κενό Δίκτυο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Previous Story

US Corporations a Driving Force Behind ‘Unprecedented Wave’ of Global Land Privatization: Report

Next Story

The ‘Gemeinwesen’ Has Always Been Here: An Engagement with the Ideas of Jacques Camatte


Latest from Local movement

Go toTop