Σίσσυ Δουτσίου- Μυθολογικά Τέρατα | ποιητική συλλογή

April 27, 2021

H ποιήτρια και ηθοποιός Σίσσυ Δουτσίου στο πέμπτο βιβλίο της “Μυθολογικά Τέρατα” μας καλεί να εξερευνήσουμε τα απόκρυφα αρχέτυπα και το τερατώδες της φύσης μας, να ταξιδέψουμε στον παράξενο κόσμο των αρχαίων μύθων. Σε αυτή την συλλογή εξετάζονται θηλυκά και ερμαφρόδιτα πλάσματα του μακρινού παρελθόντος. Μέσα από ένα φεμινιστικό και αποδομητικό πρίσμα η ποιήτρια μας προσφέρει νέους τρόπους θέασης παλιών ιστοριών, άγνωστες πτυχές και νέες αφηγήσεις.

Η ποίηση της Δουτσίου είναι ένας αγωγός για μια ζωή στην οποία συγκρούονται ο έρωτας και ο θάνατος, η βία και η ελευθερία, η αδικία και η δικαιοσύνη. Οι στίχοι της μοιάζουν πολύτιμοι, επιβλητικοί αλλά και σκοτεινοί, μυστηριώδεις. Το κάθε ποίημα ξεχωριστά εκπέμπει μια αίσθηση ιερότητας, όχι μέσα από τις τυποποιημένες μορφές που αυτό λαμβάνει στις θρησκείες και τις λαογραφίες, αλλά μέσα από την ενσώματη δράση, την αμεσότητα της στιγμής, το αποτρόπαιο του θνητού και του τυχαίου, τις εκλάμψεις της έμπνευσης, της έκστασης, της φιλοδοξίας, της γνώσης, της δύναμης και της επιθυμίας.

“Τα θηλυκά τέρατα αντιπροσωπεύουν τα παραμύθια που λέει η πατριαρχία στον εαυτό της για να αποκοιμηθεί”, υποστηρίζει η συγγραφέας Jess Zimmerman. Η εμπνευσμένη ποίηση της Σίσσυς Δουτσίου αποκρυπτογραφεί σε αυτό το βιβλίο πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να ειπωθούν στις συνήθεις, κοινότυπες εκδόσεις περί μυθολογίας. Η αποσύνδεση του μύθου από την τραυματισμένη ιστορική μνήμη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καθώς εμβαθύνεις στο θαυμάσιο αυτό ανάγνωσμα, γίνεται εμφανές ότι η συλλογή αντλεί από την προφορική παράδοση, δεν αφορά όμως αποκλειστικά μια εξιστόρηση μύθων, όσο το κάλεσμα μιας επανεμφάνισης ηρωίδων, την αέναη επιστροφή της γυναίκας, του ερμαφρόδιτου, του κοινωνικά καταπιεσμένου ορμέμφυτου, της τερατικής φύσης των ανθρώπων και των κοινωνιών. Κάθε ηρωίδα που κρύβεται σε έναν μύθο δημιουργεί ένα σημείο στον ορίζοντα της ανθρώπινης ύπαρξης, επιτρέπει μια ηχώ που αντηχεί μέσα στους αιώνες.

Τα “Μυθολογικά Τέρατα” αναδεικνύουν τον ερωτισμό σαν μέσο εξιλέωσης, το σημείο επαφής του φανταστικού με το πραγματικό, το βιωμένο γεγονός της έκστασης. Την ίδια στιγμή η ποιήτρια φέρνει σε αντιπαράθεση το ιερό και το ανίερο, την αμαρτία και την ηδονή, τον πόλεμο και την ειρήνη, τον κόσμο των φτωχών και τον κόσμο του πλούτου, το αιώνιο και το παροδικό, μια πολυδαίδαλη και αντιφατική πραγματικότητα που αποκαλύπτεται μπροστά μας μέσα από μια σύγχρονη αφήγηση γεμάτη εκθαμβωτικές ποιητικές εικόνες και κινηματογραφικές περιγραφές.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΡΑΤΑ

Συγγραφέας: ΣΙΣΣΥ ΔΟΥΤΣΙΟΥ
ISBN 978-618-85106-1-6
Εκδόσεις Κενότητα
Σελίδες: 48
Διαστάσεις: 20×14

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εκάτη
Εκάβη
Σεμέλη
Καλυψώ
Κασσάνδρα
Ω! Κράτος
Περσεφόνη
Γανυμήδης

Σειρά: Ποίηση / Ο Ήχος του Κενού

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Κεντρική διάθεση / Παραγγελίες: Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών – τηλ. : 2106465693 / 6951407792

Η Σίσσυ Δουτσίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Αστροφυσική στο University of Sussex στο Brighton της Αγγλίας. Aποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Δήλος το 2009. Eίναι ιδρυτικό μέλος του +Ινστιτούτου [ Πειραματικών Τεχνών ]. Συμμετέχει στη συλλογικότητα Κενό Δίκτυο. Πρωταγωνίστησε σε θεατρικές παραστάσεις: «Οι Δούλες» Ζαν Ζενέ, «Πεθαίνω Σαν Χώρα» Δημήτρη Δημητριάδη, «Ψύχωση 4.48 Psychosis» Sarah Kane, «Νύχτα!- Yard Gal » R.Prichard, «Μεταμόρφωση» Φραντς Κάφκα. Περιόδευσε με ποιητικές αναγνώσεις, performances, ομιλίες και θεατρικές παραστάσεις στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. το Μεξικό, την Ινδία και το Νεπάλ. Ποιήματά της βρίσκονται στην «Ανθολογία Νεοελληνικής Ποίησης: 1550-2017» Ekstasis Editions, Canada 2018. Tα «Μυθολογικά Τέρατα» είναι το πέμπτο βιβλίο της. Από τις εκδόσεις Κενότητα κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Σίσσυς Δουτσίου: «Προσβολή Δημοσίας Αιδούς», «Ω! Απόκρυφον», «Η Ηδονοβλεψίας» (διηγήματα), «Ένδοξες Μέρες».

Previous Story

Κατάληψη Εθνικού Θεάτρου- Rex από καλλιτέχνες 9-4-2021

Next Story

Arundhati Roy on India’s Covid catastrophe: ‘We are witnessing a crime against humanity’


Latest from Publications

Go toTop