“Όχι στις απολύσεις” έγραφε το πανό που ανάρτησαν, το πρωί της Πέμπτης, στα Προπύλαια της Ακρόπολης, οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι πραγματοποιήσαν συμβολική κατάληψη.
“Το “ΟΧΙ” αποκτά και μια ουσιαστική σημασία πλέον. Δεν μπορεί άνθρωποι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να απολύονται εν μία νυκτί”, δήλωσε ο Νίκος Χασομέρης, πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτων Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος κατήγγειλε την ηγεσία του υπουργείου για αδιαφορία.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες τέτοιου είδους κινητοποιήσεων στη δημόσια εικόνα της χώρας, ο κ. Χασομέρης, τόνισε ότι «τα μάρμαρα από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Κάποιοι άνθρωποι τα αναδεικνύουν. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να δουλέψει αυτό το μνημείο».
Όπως ενημερώνουν οι συμβασιούχοι, η κίνηση αυτή γίνεται για να ενημερώσουν τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι πρόκειται για συμβολική κίνηση.
Από σχετική απόσταση παρακολουθούσαν τα ΜΑΤ, που δεν επενέβησαν. Αρκετοί τουρίστες ωστόσο δήλωναν έκπληκτοι που δεν μπορούσαν να δουν τον Παρθενώνα.
Τελικά οι συμβασιούχοι κατέβηκαν λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι και ο ιερός βράχος άνοιξε και πάλι για το κοινό. Ωστόσο η ζημιά είχε ξαναγίνει, αφού αρκετά ξένα ενημέρωσης έσπευσαν να καταγράψουν την εικόνα για το “όχι” των συμβασιούχων στο μνημόνιο.
Σήμερα είναι η 17η ημέρα των κινητοποιήσεων, ενώ οι συμβασιούχοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στις 31 Οκτωβρίου.
Η αντίδραση του ΥΠΠΟΤ
«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ καταδικάζει την πρωτοφανή κίνηση ολιγάριθμων συμβασιούχων να ανέβουν στα Προπύλαια και να αναρτήσουν πανό, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του μνημείου και δείχνοντας παντελή έλλειψη σεβασμού στην ιστορία και τους συμβολισμούς του, αλλά και στις προσπάθειες και τους κόπους των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια. Το ΥΠΠΟΤ ζήτησε άμεσα την παρέμβαση εισαγγελέα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία συνεχίζει ως εξής:
«Όσον αφορά στα αιτήματά τους, οι απαντήσεις του ΥΠΠΟΤ είναι σαφείς και έχουν δοθεί εξαρχής:
1. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ εξασφάλισε την καταβολή των δεδουλευμένων με ειδική νομοθετική ρύθμιση, σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που είχε περιοριστεί σε εμπαιγμούς και όχι σε λύσεις – γεγονός που οι συμβασιούχοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Η καταβολή των δεδουλευμένων βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Ήδη όλα τα απαραίτητα χρήματα βρίσκονται στην περιφέρεια και προχωρά με γοργούς ρυθμούς η καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ και στην Αθήνα έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή.
2. Για τη ρύθμιση του 24μηνου, είναι γνωστό ότι το θέμα θα ρυθμιστεί κεντρικά από την κυβέρνηση και με ειδική αναφορά σε κάθε κατηγορία ειδικοτήτων στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
3. Όσον αφορά στο αίτημα των συμβασιούχων για μονιμοποίηση, υπενθυμίζεται πως αυτό αντιβαίνει την ισχύουσα νομοθεσία.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ από την πρώτη στιγμή, και μετά από σειρά συναντήσεων με εκπρόσωπους των συμβασιούχων, έδωσε τις παραπάνω σαφείς απαντήσεις. Οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και άσκησης πιέσεων που γίνεται μέσα από την εκμετάλλευση των μνημείων μας και την αμαύρωση της εικόνας της χώρας διεθνώς, κρίνεται από την κοινή γνώμη».
δείτε επίσης το βίντεο από την επίθεση των Μ.Α.Τ. στους συμβασιούχους στις 14-10-2010:
ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ – από την Jineolojî Academy / Ακαδημία Γυναιολογίας Η Γυναιολογία – (Κουρδικά: Jineolojî) είναι μια μορφή φεμινισμού και ισότητας των φύλων που υποστηρίζεται
Κείμενο / ανάλυση της μεταφράστριας Μαρίας Κακογιάννη από την παρουσίαση του βιβλίου Αυτοάμυνα της Έλσα Ντορλάν που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πότλατς στο