To ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!: O επόμενος γύρος του κρατικού real estate

May 16, 2013






































Μετά το σύνθημα “Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή” που φωνάχθηκε από εκατομύρια ανθρώπους το καλοκαίρι του 2011 σε όλες τις πλατείες της χώρας, πολύ σύντομα, με τις ευλογίες του Πρωθυπουργού και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που καθορίζουν τις αποφάσεις του, άλλο ένα παλιό σύνθημα των Αναρχικών θα γίνει κατανοητό από όλους μας. 
Το σύνθημα λέει: “ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ!” … Είναι σίγουρο ότι αν δεν αγωνιστούμε να διακόψουμε τα σχέδια που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, τότε πολύ σύντομα τα παιδιά μας θα γνωρίσουν έναν πολύ διαφορετικό τόπο από αυτόν που γνωρίσαμε εμείς. Αυτό είναι ένα κείμενο που ενώνει την Κερατέα με τις Σκουριές, το Ελληνικό με τη Κασσιόπη, την Αυτοδιαχειριζόμενη Παραλία Βούλας και τον Αγ. Κοσμά με την Χαλικιδική, την Σάμο και την Κρήτη! Μόνο αν καταλάβουμε πως όλα αυτά τα τοπικά εγκλήματα θα αλλάξουν το σύνολο της ζωής μας θα μπορέσουμε να δώσουμε συνολικές και ουσιαστικές απαντήσεις στις προκλήσεις. // ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ




Με «πιλότο» τις περιπτώσεις Αφάντου Ρόδου (φώτο 2) και Κασσιόπης Κέρκυρας (φώτο 3) το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσιου(!) ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2013 να βγάλει στον αέρα τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τον επόμενο γύρο του κρατικού real estate.



































Πρώτο στον κατάλογο το Πρασονήσι της Ρόδου (φώτο 4/5/6 άνωθεν).

Το «φιλέτο» των 80.000 στρεμμάτων, που η έκτασή του αντιστοιχεί στο 6% του νησιού, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου, με την οποία συνδέεται μέσω μιας λωρίδας γης. Η τοποθεσία είναι ιδανική πέραν από κλασσική τουριστική αξιοποίηση και για θαλάσσια σπορ. Κατά το ΤΑΙΠΕΔ (!), προσφέρεται για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου αθλητικού τουρισμού που μπορεί να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον. Στα υπό εξέταση σχέδια, που διευκολύνονται και από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι η δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, δύο γηπέδων γκολφ, αλλά και συγκροτήματος βιλών σε έκταση 150 στρεμμάτων. Ωστόσο, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους της περιοχής, ένα μέρος της οποίας έχει χαρακτηριστεί Natura, η προς άμεση αξιοποίηση έκταση δεν θα ξεπερνά τα 2000 στρέμματα και τα projects θα κινούνται στην κατεύθυνση ήπιας τουριστικής ανάπτυξης (!).


περισσότερες πληροφορίες για την καταστροφή της Ρόδου εδώ:
http://parapona-rodou.blogspot.com/2012/11/surf.html#.UZUEwbU3CSo

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΔΩ: 


































Το Παλιούρι Χαλκιδικής (φώτο 7/8/9 άνωθεν)


Το Παλιούρι Χαλκιδικής είναι ένα ακόμη «φιλέτο» που αναμένεται να προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στο πακέτο περιλαμβάνεται εκτός από την παραθαλάσσια έκταση των 1934 στρεμμάτων και οι εγκαταστάσεις του παλαιού Ξενία και του κάμπινγκ. Προβλέπεται ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και αναπαλαίωση του υφιστάμενου Ξενία, αλλά και συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία γηπέδου γκόλφ και μαρίνας. Για το Παλιούρι έχουν ενδιαφερθεί στο παρελθόν Ρώσοι επενδυτές, αλλά και οι όμιλοι «Σάνη» της οικογένειας Ανδρεάδη και G Hotels της οικογένειας Γρηγοριάδη.



































Άγιος Ιωάννης Σιθωνίας (φώτο 10/11/12 άνωθεν)


Ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για την έκταση 275 στρεμμάτων στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας, την οποία το ΤΑΙΠΕΔ προορίζει για την δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος.









































































Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν 
μαζί με την παρακείμενη λίμνη Βεγορίτιδα 
(φώτο 13/14/15/16 άνωθεν)


Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν, το ψηλότερο της Ελλάδας, αποτελεί ένα ακόμη από τα γερά «χαρτιά» στην ατζέντα του Ταμείου, καθώς μαζί με την παρακείμενη λίμνη Βεγορίτιδα, συνθέτουν ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από αγγλικές και γερμανικές εταιρίες. Στα σχέδια περιλαμβάνεται η δημιουργία κέντρων ψυχαγωγίας και εστίασης, αλλά και πίστας 1.000 μέτρων, στην οποία θα μπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη για τη μεταφορά τουριστών.

























Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης (φώτο 17/18 άνωθεν)


Το «πράσινο φως» από το κυβερνητικό επιτελείο έχει δοθεί για την αξιοποίηση τεσσάρων δημόσιων εκτάσεων για τις οποίες έχει εκδηλωθεί στο παρελθόν ένα αρχικό ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών. Πρόκειται για την παραθαλάσσια έκταση 738 στρεμμάτων στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, σε απόσταση μόλις 16 χλμ. από το Ηράκλειο, που προσφέρεται για τουριστική εκμετάλλευση. Στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί η αιγυπτιακών συμφερόντων εταιρία Orascom.







































Σάμος (φώτο 19/20 άνωθεν)


Δύο δημόσιες εκτάσεις στη Σάμο, 939 στρεμμάτων και 222 στρεμμάτων, στη βόρεια πλευρά του νησιού, σε απόσταση 5 χλμ. από την πρωτεύουσα Βαθύ, που προορίζονται για τουριστικές επενδύσεις.





































Ρίο (φώτο 22 άνωθεν) 


Ακόμη, έκταση 223 στρεμμάτων στο Ρίο, η οποία μένει αναξιοποίητη από τότε που τέλειωσε το έργο της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.


































Χιονοδρομικό Κέντρο των 3–5 Πηγαδιών / Νάουσα
(φώτο 23/24/25 άνωθεν) 




Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι η μακροχρόνια παραχώρηση σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) (!), του χιονοδρομικού κέντρου των 3–5 Πηγαδιών, που αναμένεται να εισφέρει έσοδα περί τα 30 εκατ. ευρώ. Είναι ένα από τα πρώτα project που απαιτούν συνεργασία μεταξύ κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναμένεται να λειτουργήσει ως «πιλότος» και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.


































Ξενία Σκιάθου










































Ξενία Τσαγκαράδας Πηλίου


























Ξενία Άνδρου






Με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης για χρονικό διάστημα 50 ετών τουλάχιστον βγαίνουν προς αξιοποίηση και αρκετά από τα εγκαταλελειμμένα Ξενία. Αρχικά τα Ξενία Σκιάθου, Τσαγκαράδας Πηλίου και Άνδρου και Σιθωνίας και θα ακολουθήσουν τα Ξενία Βυτίνας, Δελφών και Αράχοβας.




Ιαματικές Πηγές































1.


































2.






































3, 4








Ιαματικές Πηγές Φθιώτιδας:
Καμένα Βούρλα (1), Υπάτη (2), Θερμοπύλες (3,4) 


Το δρόμο της μακροχρόνιας μίσθωσης παίρνουν και οι τέσσερις Ιαματικές Πηγές της Φθιώτιδας, που βρίσκονται σε Καμένα Βούρλα, Υπάτη, Θερμοπύλες και Κονιαβίτη. Οι διαγωνισμοί για τα παραπάνω ακίνητα αναμένεται να «τρέξουν» ταυτόχρονα με τις διαδικασίες Sale and Leaseback για τα 28 ακίνητα του δημοσίου, για τα ακίνητα του δημοσίου στο εξωτερικό, αλλά για την αξιοποίηση της έκτασης του βασιλικού κτήματος στο Τατόι, που έχουν ήδη εξαγγελθεί.































Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τη δημιουργία από του χρόνου χαρτοφυλακίου προς αξιοποίηση ακινήτων στην περιοχή της Πλάκας. Σε πρώτη φάση φαίνεται να έχουν επιλεγεί περί τα 40 κτίρια, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού.







Nεα αναθεωρηση στοχων

Πρέσινγκ Σαμαρά, αλλά τα 50 δισ. έγιναν 25


Σε γενναίο «κούρεμα» κατά 50% του αρχικού στόχου των 50 δις από τις αποκρατικοποιήσεις προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, που πλέον σε βάθος χρόνου εμφανίζεται να προσδοκά έσοδα 25 δις ευρώ που θα προέλθουν κυρίως από την πώληση δημόσιων επιχειρήσεων και την εκχώρηση συμβάσεων παραχώρησης. Η χαμηλή αποτίμηση των ΔΕΚΟ, τα νομικά αγκάθια και τα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Α. Σαμαράς, καθημερινά σχεδόν και σε έντονους τόνους, «τρέχει» τους υπουργούς για να «τρέξουν» τις αποκρατικοποιήσεις. Κι αν σε θεσμικό επίπεδο παρατηρείται μια πρόοδος, στο κρισιμότερο σκέλος που είναι το οικονομικό τα πράγματα είναι δυσάρεστα. Τα έσοδα από τις φετινές αποκρατικοποιήσεις (IBC, Κρατικά Λαχεία) υπολογίζονται μόλις στα 250 εκατ. ευρώ. Οι στόχοι της κυβέρνησης πλέον, περιορίζονται στα 8,8 δις ευρώ μέχρι το 2016, έναντι του αρχικού στόχου των 19 δις και εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 25 δις ευρώ σε βάθος οκταετίας, το 2020. Οικονομικό επιτελείο και ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φανούν τα οφέλη. Ο πρωθυπουργός, πάντως, διαμήνυσε σε στενούς συνεργάτες του ότι οι αποκρατικοποιήσεις συνδέονται με τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, οπότε «πρέπει να τρέξουν και να έχουμε απτά αποτελέσματα».

Παράλληλα, προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις ΠAΣOK και ΔHMAP επί της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων των ΔEKO, κατατέθηκε τροπολογία στο σχετικό νομοσχέδιο, -το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής-, που προβλέπει όιτ πριν από κάθε αποκρατικοποίηση ΔEKO το TAIΠEΔ θα ενημερώνει την Eπιτροπή Oικονομικών της Bουλής και θα λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της.

Με την κατάργηση του ποσοστού του δημοσίου όλα βγαίνουν στο σφυρί

Tρέχουν για ΔEKO, λιμάνια, αεροδρόμια

Με την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του δημοσίου στις ΔΕΚΟ και τα λιμάνια και χωρίς να χρειάζεται πλέον η έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, στην επόμενη φάση από τις αρχές του νέου χρόνου θα αρχίσουν να βγαίνουν σταδιακά τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Καβάλας, Λαυρίου, Πάτρας, και Ραφήνας.

Για τις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ εξετάζεται η εκχώρηση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, όχι όμως των φραγμάτων και ταμιευτήρων, ενώ σχεδιάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση υδάτων. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΔΑΠ φτάνει τα 464 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ποσοστό του δημοσίου (61,33%) αποτιμάται σε 275 εκατ. ευρώ. Η ιδιωτικοποίηση προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Για τη ΔΕΗ, προβλέπεται ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 51% του ΑΔΜΗΕ ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης προσεγγίζει το 1 δις ευρώ και η συμμετοχή του δημοσίου (51,94%) τα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί η αξία του τζίρου, των ακινήτων και των εσόδων. Μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα ετοιμάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης, που θα περιλαμβάνει τις παραγωγικές μονάδες που θα πωληθούν και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τα 500 εκατ. ευρώ έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση για την πώληση του ποσοστού 35,48% που κατέχει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ. Καταλυτικό ρόλο ωστόσο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει ο όμιλος Λάτση που ελέγχει το 40,98% των μετοχών. Από το Μάρτιο του 2013, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των περιφερειακών λιμανιών με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης. Για τα λιμάνια εξετάζεται η δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής Αρχής. Βάσει του Συντάγματος η ιδιοκτησία τους παραμένει στο δημόσιο και στα επενδυτικά project θα πρέπει να υπάρχουν ρήτρες για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, προετοιμάζεται το έδαφος για το Ελ Βενιζέλος από το οποίο αναμένονται έσοδα 700 εκατ. ευρώ, τη ΛΑΡΚΟ και την Εγνατία Οδό, ενώ από τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση και των περιφερειακών αεροδρομίων.







































«Προίκα» από την κυβέρνηση με 3 ακόμη ακίνητα



Ελληνικό: «τριπλή συμμαχία» για το μεγάλο «φιλέτο»

Με στόχο να πιάσει τα 400 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού, την ώρα που πληροφορίες κάνουν λόγο για ανατροπή των δεδομένων στο μέτωπο των διεκδικητών. Στο πρώτο ξεσκαρτάρισμα, από τους 9 υποψηφίους, στη δεύτερη φάση πέρασαν τέσσερις. Η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η Qatar Investment Authority, θυγατρική του κρατικού fund του εμιράτου του Κατάρ με ενεργητικό 60 δισ. δολάρια, η London Regional Properties, από τις μεγαλύτερες εταιρίες real estate στην Ευρώπη με υπό διαχείριση ακίνητα αξίας 9 δισ.ευρώ και η ισραηλινή Elbit, μεγάλος όμιλος συμμετοχών με δραστηριότητες στην ΝΑ Ευρώπη. Στην τελική ευθεία, υπάρχει οργασμός διεργασιών, με τις πληροφορίες να μιλούν για ενδεχόμενο «τριπλής συμμαχίας», με την εταιρία του Κατάρ να συμπράττει με την L&R, -ήδη συνεργάζονται σε μεγάλο project στον Παναμά- και στο μέτωπο να εντάσσεται και η Lamda του Λάτση, που είναι γνωστό ότι συζητούσε εδώ και καιρό με τους Άγγλους.

Παράλληλα, με δεδομένο το μέγεθος του project το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί από τη μία να εξαλείψει τα γραφειοκρατικά και πολεοδομικά εμπόδια και από την άλλη με «προίκα» να ανεβάσει την επενδυτική αξία του τεράστιου «φιλέτου» των 6.200.000 τ.μ.

Με την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, άνοιξε ο δρόμος για την εξαίρεση της συγκεκριμένης έκτασης από όλους τους πολεοδομικούς και χωροταξικούς περιορισμούς που θα αποτελούσαν «αγκάθι» για τα επενδυτικά σχέδια των διεκδικητών.

Έτσι δίνεται η νομοθετική εξουσιοδότηση, με το Προεδρικό Διάταγμα για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, να τροποποιούνται γενικά πολεοδομικά σχέδια, ρυμοτομικά σχέδια και σχέδια πόλης, ώστε να εναρμονιστούν με το επενδυτικό project. Ακόμη, το Ελληνικό, «προικοδοτείται» με 3 επιπλέον ακίνητα. Την έκταση 169.450 τμ περίπου, όπου βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου, την έκταση της πρώην Νομαρχίας Αττικής εμβαδού 40.419 τ.μ. και το κτίριο των ΕΛΤΑ 145,28 τ.μ.




ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ 
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ!
ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΤΕ ΣΤΟ 
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!
ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ 
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!








βάση για αυτό το άρθρο αποτέλεσε το άρθρο:
http://www.dealnews.gr/oikonomia/item/55789-%CE%A4%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-real-estate

Previous Story

“Είμαστε οι προάγγελοι του χάους.” Γιώργος Μακρής: Αφιέρωμα εις μνήμην του ποιητή της Αβύσσου

Next Story

Debord, “Theses on Cultural Revolution,” Internationale Situationniste #1


Latest from Local movement

Η Αναρχία είναι Αγάπη! – Carne Ross

Αγωνιζόμαστε για την ομορφιά των ανθρώπων που συμβιώνουν με αγάπη, σεβασμό και ισότητα- για όλα αυτά που δεν αγοράζονται και δεν πωλούνται.
Go toTop