Φαινομενολογία της Γκιλοτίνας – Τάσος Σαγρής | ποιητική συλλογή

April 24, 2019

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης ποιητικής συλλογής “Για την Ανθρώπινη Αγάπη στις Δυτικές Μητροπόλεις”, ένα εκτεταμένο ποιητικό έργο 250 σελίδων για την κατάρρευση των ανθρώπινων σχέσεων ο Τάσος Σαγρής επιστρέφει με την ποιητική συλλογή “Φαινομενολογία της Γκιλοτίνας” μια λεπτομερειακή καταγραφή της κατάρρευσης μιας κοινωνίας. Έχοντας όλα αυτά τα χρόνια ένα σημαντικό σκηνοθετικό έργο στο θέατρο ο ποιητής και σκηνοθέτης Τάσος Σαγρής με αυτό το βιβλίο του έρχεται να επιβεβαιώσει στοχασμούς που έγιναν φανεροί στο ευρύ κοινό μέσα από τις παραστάσεις του, “Οι Δούλες” του Ζαν Ζενέ, “Ψύχωση / 4.48 Psychosis” της Sarah Kane, “Πεθαίνω Σαν Χώρα” του Δημήτρη Δημητριάδη, “Νύχτα” της Rebecca Prichard και η πιο πρόσφατη “Μεταμόρφωση” του Franz Kafka.

Η “Φαινομενολογία της Γκιλοτίνας”, γραμμένη μέσα στα χρόνια της παγκόσμιας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης μας προσφέρει μια ευκαιρία καταβύθισης σε κρυφές πτυχές μιας εποχής που οι πληγές της μένουν ανοιχτές και ανεξερεύνητες, είναι ένας ποιητικός στοχασμός για την νεοφιλελεύθερη αποξένωση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, μια ανοιχτή διερώτηση για τους λόγους που μια κοινωνία στήνει γκιλοτίνες στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας για τους εχθρούς και τους ηγέτες της, μια ενατένιση της βίας των απελπισμένων, μια φωτογραφία από την εποχή της κρίσης.

“Πιστεύω ότι ζούμε σε μια απελπιστική εποχή. Δεν πιστεύω σε καμία ελπίδα στις παρούσες συνθήκες. Με εξαίρεση, ίσως, μερικές εκλάμψεις των κοινωνικών αγώνων, οι οποίες μοιάζουν σαν τελευταίες προσπάθειες προστασίας όλων αυτών των πραγμάτων που αισθανόμαστε μέσα μας. Πιστεύω πως οι άνθρωποι έχουν πολλή ομορφιά μέσα τους, πάρα πολλή αγάπη, πάρα πολλή καλοσύνη, η οποία, όμως, στις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες δεν μπορεί να εκδηλωθεί και να πραγματωθεί. Οπότε, ουσιαστικά, αυτό που κάνουμε είναι να στέλνουμε ένα σήμα κινδύνου προς τα έξω, γιατί είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Δεν είμαστε στην πτώση, πιστεύω όμως, πως είμαστε στο χείλος του γκρεμού, όλοι μας. Και κοινωνικά και ατομικά αιωρούμαστε σε ένα λεπτό σημείο ανάμεσα σε αυτό που είμαστε και σε αυτό που θέλαμε να είμαστε, ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει και σε αυτό που θα θέλαμε να συμβαίνει, ανάμεσα σε αυτό που έχουμε και σε αυτό που θα θέλαμε να έχουμε. Ή σε αυτό που καταφέρνουμε και σε αυτό που θα θέλαμε να καταφέρουμε. Υπάρχει, δηλαδή, ένας πόλεμος ανάμεσα στις επιθυμίες μας και σε αυτό που ζούμε. Οι παραστάσεις που έχω σκηνοθετήσει μέχρι τώρα και τα βιβλία μου, εκπέμπουν αυτό το σήμα κινδύνου.” Τάσος Σαγρής

Φαινομενολογία της Γκιλοτίνας

Συγγραφέας: Τάσος Σαγρής
ISBN 978-960-98335-7-8
Εκδόσεις Κενότητα
Σελίδες: 98
Διαστάσεις: 20×14

Σειρά: Ποίηση / Ο Ήχος του Κενού

Κεντρική διάθεση / Παραγγελίες: Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών – τηλ. : 2196465693 / 6951407792

Previous Story

Πιότρ Κροπότκιν: ΑΝΑΡΧΙΑ- Η Φιλοσοφία της και το Ιδανικό της (βιβλίο pdf)

Next Story

A Materialist Theory of Justice: The One, the Many, the Not-Yet by George Sotiropoulos


Latest from Publications

Go toTop