“ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΜΙΑΣ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ” – Γιάννης Ραουζαίος

July 25, 2016

Εκδόσεις Κενότητα
[ουτοπία/θεωρία/ποίηση] Ποιητική συλλογή

«Αυτή η συλλογή αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου πειραματισμού για την ριζοσπαστικοποίηση της καθημερινότητας και την τέχνη μιας περιπετειώδους εσωτερικής και εξωτερικής αφήγησης.
Αποτελεί επίσης μέρος, αναπόσπαστο θα έλεγα κομμάτι των δραστηριοτήτων της συλλογικότητας και «οικογένειας» Η Ομάδα στον Τρόμο του Κενού ή Κενό Δίκτυο, και της κατασκευής καταστάσεων που βρέθηκε να παράγει – παράγουμε, κατά την πρώτη περίοδο της γνωριμίας ανάμεσα σε όσους ακόμα συνοδοιπορούμε ή συνοδοιπορήσαμε στο παρελθόν. Μέσα από τους στίχους και κυρίως τη δύναμη των σιωπών των εικόνων ανάμεσα τους, δίνεται το υποκειμενικό στίγμα διαδρομών, που περπατήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων, ταραγμένων και χαοτικών, επτά χρόνων της δεκαετίας του 1990. Ποιήματα αυτής της συλλογής διαβάστηκαν με τις απαραίτητες επιμηκύνσεις που περιέχει η πράξη του αυτοσχεδιασμού, στα πολυεκφραστικά “χάπενινγκ” εικόνας και ήχου «Περιβάλλοντα Λέξεων», καθώς και σε συναυλίες του σχήματος Τhe Groove Machine και της οπτικοακουστικής κολεκτίβας Α Velvet Circus co.
Όλη η λογική της συλλογής αλλά και των υπόλοιπων τριών που πρόκειται να την ακολουθήσουν, δημιουργώντας μια πολυσυλλεκτική τετραλογία, διέπονται από μια στοχαστικά μεταποιητική ματιά με στόχο την ανάσυρση από τον ασυνείδητο κόσμο αισθήσεων και δυνάμεων ενός κρυμμένου ψιθύρου… ενός καλέσματος προς μια ειλικρινή και παιγνιώδη στάση προς τα πράγματα … αυτή του ριζοσπαστικού υποκειμενισμού! «Δόγμα» ενάντια σε όλα τα δόγματα, σύμφυτο δε, με τον πυρήνα της αντίληψης του Κενού Δικτύου για τα πράγματα. Επίσης σε κάποια από τα ποιητικά θέματα, σκιαγραφείται ο απόηχος από το εκρηκτικό πνευματικά και πολιτικά κλίμα, μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε και διαμόρφωσε το Underground της δεκαετίας του ’90, όπως αυτό βιώθηκε και αφομοιώθηκε εσωτερικά από τις περιπλανήσεις του ποιητή στην Ασία και στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο, αλλά και μέσα στο εσωτερικό και συλλογικό φαντασιακό του ελληνικού γίγνεσθαι και του «υπόγειου» κέντρου του, που δεν είναι άλλο από την μοναδική υπέροχη παραδοξότητα των Eξαρχείων ως πορεία στο χρόνο.»

(κείμενο : Γιάννης Ραουζαίος / Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου ΔΟΚΙΜΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΜΙΑ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που κυκλοφόρησε το Φθινόπωρο του 2011 στην Αθήνα από τις Εκδόσεις Κενότητα)

Εκδόσεις Κενότητα
[ουτοπία/θεωρία/ποίηση] Ποιητική συλλογή
Σειρά: Ο Ήχος του Κενού
194 σελ.
περιλαμβάνει εικόνες του
Ζεν ζωγράφου Katsushika Hokusai
Φθινόπωρο 2011
κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία
επαφή/παραγγελίες
voidinternational@gmail.com
ISBN 978-960-98335-1-6

Previous Story

“ΔΩΜΑΤΙΟ 9ο” Γιάννης Ραουζαίος

Next Story

“Εγγενή” – Κατερίνα Ζησάκη


Latest from Publications

Go toTop