Συγκέντρωση υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη στο δημαρχείο Αθηνών- ΔΕΥΤ.1/2

January 26, 2021

Το Κενό Δίκτυο συμμετέχει στη συνέλευση κατοίκων Εξαρχείων για την υπεράσπιση του λόφου του Στρέφη από τα καταστροφικά σχέδια του δημάρχου Αθηνών και της εταιρίας Prodea και καλεί όλους και όλες μας σε μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις και τις διαμαρτυρίες που θα οργανωθούν.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Το Σάββατο 23/1 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία έκτακτη Ανοιχτή Συνέλευση για την ιδιωτικοποίηση του λόφου Στρέφη. Υπήρξε προσέλευση τουλάχιστον 150 ατόμων. Δεκάδες κάτοικοι Εξαρχείων από διάφορες τοπικές πρωτοβουλίες, συλλογικότητες και οργανώσεις, άνθρωποι όλων των ηλικιών και κάτοικοι άλλων γειτονιών που θέλουν να υπερασπιστούν τον λόφο από τα καταστροφικά σχέδια ανάπλασης. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ο ρόλος της εταιρίας και η εμπλοκή του Μπακογιάννη στο ξεπούλημα του λόφου, η σύνδεση της ανάπλασης του λόφου με την ευρύτερη αύξηση ενοικίων στην γειτονιά, την αγορά των ακινήτων από κτηματομεσιτικές εταιρίες και το airbnb. Έγινε ξεκάθαρο ότι τα σχέδια ανάπλασης είναι ενάντια καταστροφικά για τους κάτοικους και την γειτονιά. Η απάντηση μας θα δοθεί σε όλα τα επίπεδα και το αποτέλεσμα θα κριθεί στο δρόμο.

Αποφασίστηκαν:

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/2 ΣΤΙΣ 15:00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ, 30/1 ΣΤΙΣ 15:00 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

Μετά από ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων και δημοσιευμάτων που ακολούθησαν σε εφημερίδες έχει γίνει πλέον γνωστό πως το δημοτικό συμβούλιο, μέσω της κυριαρχίας του Αθήνα Ψηλά, της δημοτικής παράταξης του απαξιωμένου δήμαρχου Κώστα Μπακογιάννη προχωράει σε μία ακόμα ανεκδιήγητη απόφαση παραχωρώντας τον λόφο του Στρέφη σε μεγαλό-κτηματομεσιτική εταιρεία με την επωνυμία Prodea Investments μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποίησης “Υιοθέτησε την Πόλη σου”. Την απόφαση στήριξε και η παράταξη του Κασιδιάρη.

Η Prodea είναι κτηματομεσιτική που βρίσκεται στην πρωτοπορία της μετατροπής των γειτονιών μας σε τουριστικά θέρετρα, με έντονη ενασχόληση στο airbnb, υπευθυνή για την αύξηση των ενοικίων και κατ’ επέκταση για τον εκδιωγμό πολλών κατοίκων της κοινωνικής βάσης, ειδικά από τα Εξάρχεια.

Τα Εξάρχεια βρίσκονται στο στόχαστρο βίαιης ανάπλασης εδώ και χρόνια. Τα νοίκια διπλασιάζονται, οι κάτοικοι εκτοπίζονται μέσω οικονομικής ή πολιτικής καταστολής, το Κολωνάκι επεκτείνεται μέσα στην γειτονιά και ένα ένα τα εγχειρήματα επιβίωσης και οργάνωσης των φτωχών κατοίκων σβήνονται από το χάρτη. Το τελευταίο χρόνο όμως η βίαιη ανάπλαση συνοδεύεται από απόλυτη αστυνομική κυριαρχία σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο των Εξαρχείων. Οι μονάδες καταστολής έχουν εισχωρήσει παντού, σε βαθμό που είναι αδύνατο να καθίσεις κάπου πάνω από μια ώρα χωρίς να δεχθείς τον αυθαίρετο έλεγχο δυνάμεων καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. Έλεγχος ο οποίος έχει φτάσει πολλές φορές σε επίπεδα βασανισμού.

Το φαινόμενο της αστυνομικής κυριαρχίας στο δημόσιο χώρο έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στο Λόφο που αποτελούσε το τελευταίο καταφύγιο των κατοίκων και άλλων επισκεπτών. Όπως και με την υπόλοιπη γειτονιά, έτσι και με τον λόφο ήταν σίγουρο ότι το κράτος δεν θα έμενε απλά στην αστυνομοκρατία, αλλά θα προχωρούσε άμεσα και στην αξιοποίηση του λόφου για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν αποφασίσει την δημιουργία καφετεριών και την εγκατάσταση καμερών μέσα στο Λόφο με πρόσχημα την φροντίδα του λόφου από την εγκατάλειψη.

Η μαζική ανοιχτή συνέλευση του Σαββάτου 23/1 στο λόφο του Στρέφη αποφάσισε άμεση κινητοποίηση.

Καλούμε τους κάτοικους των Εξαρχείων και όσους και όσες θέλουν να προστατέψουν τον Λόφο του Στρέφη από το ιδιωτικό κεφάλαιο, όσους και όσες θέλουν να υπερασπιστούν του δημόσιους χώρους για συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο των Αθηνών την ώρα που θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 15:00

Έχουμε χάσει ήδη πολλά. Να μην επιτρέψουμε και αυτό.

Επόμενη συνέλευση Σάββατο 30/1 15:00 θεατράκι Στρέφη.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΛΟΦΟΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

Previous Story

The Fools and the Wise- Jacques Ranciere

Next Story

“ΠΟΙΗΣΗ & ΕΞΕΓΕΡΣΗ” Τάσος Σαγρής / Κενό Δίκτυο


Latest from Events

SPOKEN WORD FESTIVAL- SUN 11/2/2024 Thessaloniki

Mια συνάντηση της νέας γενιάς ποιητών αφιερωμένη στην ζωντανή spoken word κουλτούρα, ένα φεστιβάλ για τις νέες multi media μορφές παρουσίασης της ποίησης

Γιάννης Μπίλλας- Η αυταπάτη της πράσινης ανάπτυξης και το πρόταγμα της αποανάπτυξης – 23/11 ΕΜΠΡΟΣ

Το Κενό Δίκτυο καλεί τον εκπαιδευτικό- βιοκαλλιεργητή και συγγραφέα Γιάννη Μπίλλα σε μια ομιλία- κριτική της κυβερνητικής προπαγάνδας για την "πράσινη ανάπτυξη" και παρουσίασης

NOISE AGAINST WAR Festival – feat. DROR FEILLER

ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ http://voidnetwork.gr NOISE AGAINST WAR Festival Αντιπολεμικό φεστιβάλ avant-garde, πειραματικής και θορυβικής μουσικής αφιερωμένο στα θύματα της καταστροφής της Παλαιστίνης που συντελείται αυτή
Go toTop