Κάλεσμα Συμμετοχής στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών 2022

Καλούμε σε δράση και συμμετοχή καλλιτέχνες και πολιτισμικούς ακτιβιστές στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, που θα διοργανωθεί μέσα στον Μάρτιο 2022 γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού. Το φεστιβάλ θα διοργανωθεί στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός και στον ανοιχτό δημόσιο χώρο του κέντρου της Αθήνας.

Το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών οργανώνεται από μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών που συναντηθήκαμε ορμώμενοι από την επιθυμία μας να δράσουμε ενάντια στον βίαιο εκφασισμό της κοινωνίας.

Μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου απέδειξε τα τελευταία χρόνια στην πράξη ότι αντιλαμβάνεται ως πρωταγωνιστικό τον ρόλο του στις εξελισσόμενες κοινωνικές πρωτοβουλίες αναχαίτισης της ρατσιστικής και φασιστικής απειλής. Οι καλλιτέχνες σε μεγάλο βαθμό απέδειξαν με την συμμετοχή τους πως είναι έτοιμοι, χωρίς συμβατικά άμεσα ή έμμεσα οφέλη, να πλαισιώσουν μια στοχευμένη κινηματική αντιφασιστική πρωτοβουλία.

Ο φασισμός εκδηλώνεται στις μέρες μας με πολύ διαφορετικές μορφές από την εποχή του πρώτου φεστιβάλ μας το 2014. Από την άλλη το ναζιστικό δηλητήριο εξαπλώνεται στα σχολεία και τα γήπεδα, τίποτα δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Ο ρατσισμός των κρατικών θεσμών, η έξαρση της έμφυλης βίας και του σεξισμού, η αδιαφορία και το μίσος προς τους ανάπηρους, η γενικότερη έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία και η εκδήλωση μορφών βίας σε ολόκληρη την κοινωνία, ακόμα και μέσα στα σχολεία δημιουργούν ένα αβάσταχτο περιβάλλον για πολλές, πολλούς και πολλ@ από εμάς. Οι συνθήκες απόλυτης καταστολής, ποινικοποίησης, διώξεων, προστίμων και θεσμικής κατοχύρωσης του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών με πρόσχημα την πανδημία, μας ωθεί να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους. Παράλληλα αναγνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια εποχή που επαναδιατυπώνονται οι τρόποι με τους οποίους κατασκευάζονται οι έννοιες ασθένεια, υγεία και κανονικότητα. Η ευαλωτότητα δεν αποτελεί χαρακτηριστικό κάποιων «άτυχων» συνανθρώπων μας αλλά ένα φυσικοποιημένο εργαλείο εξουσίας με πρόσχημα τη βιολογία ενώ αποτελεί ένα κατεξοχήν βιοπολιτικό ζήτημα. Είμαστε αντιμέτωποι με την επανεμφάνιση φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων σε όλη την επικράτεια με θεσμική κάλυψη, οι επιθέσεις σε μετανάστες/ πρόσφυγες, μαθητές, ΛΟΑΤΚΙ+ και ανάπηρους δεν σταμάτησαν ποτέ. Οι καθημερινές απειλές προς κόσμο του κινήματος αλλά και της τέχνης δεν θα μείνουν αναπάντητες. Είμαστε εδώ για να οργανώσουμε την απάντηση μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού (Σάββατο 19/3) αλλά και τον μήνα δράσης κατά του φασισμού, καλούμε στη διοργάνωση ενός αντιφασιστικού φεστιβάλ στο Θέατρο Εμπρός και απευθυνόμαστε σε άτομα και ομάδες που βιώνουν τον ρατσισμό να πάρουν μέρος με κάθε τρόπο. Απευθυνόμαστε σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ζήσει την οργάνωση ενός αντιφασιστικού φεστιβάλ- καλούμε σε συμμετοχή πολιτισμικούς ακτιβιστές. Απευθυνόμαστε επίσης, σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο της τέχνης, θεατρικές ομάδες, καλλιτεχνικές συλλογικότητες, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων με τα σχολεία και τις δημιουργικές τους ομάδες, εκπολιτιστικούς συλλόγους, μαζικούς κοινωνικούς φορείς, εργατικά συνδικάτα, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, οργανώσεις και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν και να μας στηρίξουν.

Καλούμε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, ανάπηρο ή μη να συσπειρωθεί ενάντια στους φασίστες και την τρομοκρατία τους. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης μακριά από τις λογικές του διχασμού.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά κι ενήλικες, χορό, συναυλίες, performances, προβολές, δρώμενα και οργανωμένες συζητήσεις.

Καλούμε σε συνέλευση την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 16.00 και το Σάββατο 12 Φεβ. Στις 15.00, στο Θέατρο Εμπρός (Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή).

Η Θέση μας

Η τέχνη είναι πρωτογενής πολιτική ύλη και  βασικό εργαλείο ενάντια στις φασιστικές πρακτικές θανάτου, γιατί διαμορφώνει συνειδήσεις και αντιμάχεται την μονολιθικότητα του δογματισμού και της μη διαλεκτικής σκέψης.

Το πολιτικό μας πρόταγμα

Η τέχνη συμβαδίζει με τα κινήματα αλλά δεν πλαισιώνει ατζέντες. Είναι η ίδια μια πολιτική θέση που στέκεται μέσα και έξω από το σύστημα που την απειλεί και αρθρώνει το λόγο της διαλεκτικά: θέτει ερωτήματα και γίνεται εργαλείο για την πολιτική χειραφέτηση χωρίς να χάνει την αυτονομία της ως δημιουργική δύναμη. Έτσι όταν η τέχνη αντανακλά την κοινωνική ανάγκη και την υπηρετεί, αλλά και όταν  η κοινωνική ανάγκη εμπνέει την τέχνη και την τροφοδοτεί, τότε υπηρετείται τόσο η ποιότητα της τέχνης όσο και η τέχνη της πολιτικής.

Ο φασισμός δεν ξέρει να χορεύει, δεν έχει χρώματα και δεν τραγουδάει. Οι λέξεις, οι νότες, ο χορός και τα χρώματα είναι τα δικά μας όπλα. Ας τα ενώσουμε ενάντια στον φόβο και την απάθεια.. Ας τα ενώσουμε ενάντια στη βαρβαρότητα και τον φασισμό.

Καλούμε σε συνέλευση την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στις 16.00 και το Σάββατο 12 Φεβ στις 15.00, στο Θέατρο Εμπρός.

Previous Story

Στεκόμαστε με το δημοσιογράφο Τάσο Σαραντή ενάντια στις άδικες διώξεις- Κάλεσμα στα δικαστήρια 10-2-2022

Next Story

Make Anarchism Great Again


Latest from Events

SPOKEN WORD FESTIVAL- SUN 11/2/2024 Thessaloniki

Mια συνάντηση της νέας γενιάς ποιητών αφιερωμένη στην ζωντανή spoken word κουλτούρα, ένα φεστιβάλ για τις νέες multi media μορφές παρουσίασης της ποίησης

Γιάννης Μπίλλας- Η αυταπάτη της πράσινης ανάπτυξης και το πρόταγμα της αποανάπτυξης – 23/11 ΕΜΠΡΟΣ

Το Κενό Δίκτυο καλεί τον εκπαιδευτικό- βιοκαλλιεργητή και συγγραφέα Γιάννη Μπίλλα σε μια ομιλία- κριτική της κυβερνητικής προπαγάνδας για την "πράσινη ανάπτυξη" και παρουσίασης

NOISE AGAINST WAR Festival – feat. DROR FEILLER

ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ http://voidnetwork.gr NOISE AGAINST WAR Festival Αντιπολεμικό φεστιβάλ avant-garde, πειραματικής και θορυβικής μουσικής αφιερωμένο στα θύματα της καταστροφής της Παλαιστίνης που συντελείται αυτή
Go toTop