Η εισαγγελική πρόταση βγάζει από την φυλακή τους δολοφόνους του Γρηγορόπουλου

February 27, 2019

Την αλλαγή του κατηγορητηρίου για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, αντί ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ζήτησε ο εισαγγελέας του Μικτού Εφετείου Λαμίας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου σε δεύτερο βαθμό. Επίσης, πρότεινε την αθώωση του Βασίλη Σαραλιώτη.

Η αλλαγή του κατηγορητηρίου, στην περίπτωση που τη δεχθεί το δικαστήριο, μπορεί να σημάνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος να αποφύγει ο Επαμεινώνδας Κορκονέας την ισόβια κάθειρξη. Επίσης, αν γίνει δεκτή η πρόταση για αθώωση του Βασίλη Σαραλιώτη, του ειδικού φρουρού που συνόδευε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα στο περιπολικό το βράδυ της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δεν θα επιστρέψει στη φυλακή.

Οι εισαγγελέας, αναλύοντας τα γεγονότα τη βραδιά της 6ης Δεκεμβρίου 2008, στάθηκε στα κομβικά σημεία τα οποία έχουν σχέση κυρίως με το τι πραγματικά έγινε, ενώ κράτησε σαφείς αποστάσεις από διάφορες ερμηνείες οι οποίες δόθηκαν στο μεσοδιάστημα. Μάλιστα, κάλεσε τους ενόρκους να αξιολογήσουν μόνο όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Σκιαγραφόντας τη συμπεριφορά του Κορκονέα, διαπίστωσε «ανεξήγητη εγωιστική διάθεση», ενώ τόνισε ότι «μία τέτοια κίνησή του, να πυροβολήσει σε κατοικημένη περιοχή, ήταν τρελή». Όπως είπε, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας «ήθελε να δείξει τα προσόντα του και την ανωτερότητά του, την προσωπική και όχι την ανωτερότητα της Αστυνομίας, και ενήργησε μέσα σε θυμό και αγανάκτηση, μια συμπεριφορά η οποία κρίνεται επιπόλαια, αντιυπηρεσιακή και αντιεπιχειρησιακή». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά τα οποία εξελίχτηκαν» και τόνισε πως «ο τρόπος που ενήργησαν απέχει κάθε έννοιας που έχει σχέση με την Αστυνομία, απάδουν από την αξιοπρέπεια των ατόμων».

Σημείωσε πως «ο Αλέξης ήταν ο άτυχος της στιγμής που δέχτηκε τη σφαίρα από εξοστρακισμό», ενώ υπογράμμισε πως «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς αλλά γνώριζε όταν πυροβολούσε ότι μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».

Οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής δηλώνουν:

«Στις 14 Μαρτίου και στις 26 Μαρτίου θα αγορεύσουμε για την υποστήριξη της κατηγορίας και την καταδίκη των υπαιτίων της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου αγοριού από τους 2 ειδικούς φρουρούς. Η Εισαγγελική πρόταση, δυστυχώς, κινήθηκε στην παράδοση του «θύματος που χτύπησε στην πορεία της βολίδας». Τέτοιες προκλητικές προτάσεις και προκλητικές αποφάσεις οπλίζουν το χέρι κάθε επόμενου αστυνομικού που θα πυροβολήσει πολίτη. Αλλά και επιβραβεύουν όσους συνωμότησαν για τη συσκότιση και τη συγκάλυψη, παραποίησαν βίντεο, παρενέβησαν σε αυτοψίες, ψευδόρκησαν αποδεδειγμένα, κατασκεύασαν στοιχεία. Η αστυνομική βία, συχνά δολοφονική, δεν θα σταματήσει όσο βασιλεύει η ατιμωρησία. Η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για Κορκονέα-Σαραλιώτη έσπασε την μακρά παράδοση ατιμωρησίας. Και η μετατροπή της κατηγορίας σε άμεσο δόλο, από ενδεχόμενο, αποκατέστησε τους κανόνες της λογικής και το αίσθημα δικαίου. Η σημερινή εισαγγελική πρόταση, αν γίνει δεκτή, ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά της ατιμωρησίας. Εμείς ζητούμε την καταδίκη των υπαιτίων, όπως πρωτοδίκως. Τίποτε λιγότερο. Για τον 15χρονο Αλέξανδρο, που δεν έζησε για να μεγαλώσει. Και για κάθε Αλέξανδρο που έχει δικαίωμα στη ζωή»

Πηγές: Κ.Α.Ρ., news247.gr, efsyn.gr

Previous Story

«Ναι στη ζωή, όχι στις εξορύξεις»- Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στην καταστροφή της Φύσης- Πεμ.21/2/2019

Next Story

On The Recent Attacks On the Portland LGBTQ+ Community


Latest from Local movement

Go toTop