Legalize it! The Interview (in Greek language) // Πώς να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο των ναρκωτικών; ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΤΩΡΑ! (Μια διαφορετική άποψη)

May 9, 2011

Φώτος από το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ 2011

 

 

Πώς να αντιμετωπίσεις το φαινόμενο των ναρκωτικών (Μια διαφορετική άποψη)

Μια κουβέντα με μια από τις ομάδες που διοργανώνουν το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ.

Η συνέντευξη αυτή δόθηκε από πολιτισμικούς ακτιβιστές 
από το ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ    

συμπεριλαμβάνοντας θέσεις από τα κείμενα της «συμμαχίας για τη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις» που περιλαμβάνει την ομάδα ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΙ 
( http://iliosporoi.net/ ) και όλες τις υπόλοιπες συλλογικότητες και άτομα που οργανώνουν και στηρίζουν το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ
 

Περισσότερες πληροφορίες: (http://legaliseprotestival.blogspot.com/

Φωτος από προηγούμενες χρονίες του Φεστιβάλ

Με αφορμή το 7ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ρουφ στις 6 και 7 Μαίου συζητήσαμε με μια από τις ομάδες που το διοργανώνουν για το ποιες είναι οι θέσεις τους απέναντι στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών. Αξίζει να το διαβάσετε για να γνωρίζετε και μια άλλη άποψη…

Lifo mag Team:
Τι στοχεύετε με το φεστιβάλ;

Mε το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβαλ αγωνιζόμαστε για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και για πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί “ναρκωτικών” ουσιών. Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο ελευθερίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό που περιθωριοποιεί, καταστέλλει, φυλακίζει και δαιμονοποιεί τους χρήστες κάνναβης αναπαράγοντας επικίνδυνες πολιτικές που εντείνουν την άγνοια και με αυτό τον τρόπο και το ίδιο το πρόβλημα της χρήσης «ναρκωτικών ουσιών» στην χώρα μας. Αυτό το φεστιβάλ γίνεται από όλους εμάς για όλους εμάς και μόνο με την συνειδητή συμμετοχή και βοήθεια όλων. Είναι μια ανοιχτή δημόσια γιορτή  για την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της επιλογής, τον αυτό-καθορισμό, την προσωπική και κοινωνική αυτονομία… Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στους διοργανωτές, τους καλλιτέχνες και όλους τους παρευρισκόμενους, δεν υπάρχει αντίτιμο ή κερδοσκοπικά οφέλη… H αυτοργάνωση, η εθελούσια υπεύθυνη συμμετοχή, η απελευθέρωση του Δημόσιου Χώρου και η αντι-εμπορευματική λογική διαπνέουν την λειτουργία του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, όπως και όλες τις άλλες δράσεις του underground κοινωνικού κινήματος. Αυτό το φεστιβάλ τάσσεται ενάντια σε κάθε ναρκο-κουλτούρα, ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών,  ενάντια στην ηρωίνη, ενάντια στην κοκαΐνη, την ύπνωση, την πολυτοξικότητα, την αλόγιστη, εγωπαθή και υπερβολική χρήση «ουσιών»… Είναι ενάντια σε κάθε κουλτούρα νάρκωσης, αποβλάκωσης, φρικαρίσματος, στρουθοκαμηλισμού… Η Ελευθερία, ο Έρωτας, η Φιλία, η μουσική, τα ταξίδια, οι γιορτές, το βίωμα της συλλογικής χαράς, το όνειρο, η δημιουργικότητα, το άνοιγμα της συνείδησης δεν μπορούν να παραδοθούν ούτε στους δεσμοφύλακες, ούτε στους δικαστές, ούτε στους ψυχίατρους, ούτε στα χέρια της αστυνομίας, ούτε στα χέρια των πρεζέμπορων. Είναι χρέος όλων μας η συνάντηση αυτή να είναι ένα μάθημα από όλους εμάς για όλους εμάς, μια εμπειρία που μας κάνει καλύτερους, μια συνάντηση ενδυνάμωσης και συνειδητοποίησης. Αυτό το φεστιβάλ γίνεται ενάντια σε όλες τις απαγορεύσεις και ενάντια σε όλους τους εθισμούς.
Πολλοί το συνδυάζουν με μια ευκαιρία «να καπνίσουμε μπάφους ελεύθερα». Τι έχετε να πείτε για αυτό;
Είναι υπερ-απλούστευση μια συνάντηση 25.000 και πλέον ανθρώπων να περιγράφεται με αυτό τον τρόπο. Η συνάντηση αυτή γίνεται  μέσα από το σκεπτικό της άμεσης, κοινωνικής κατάργησης των απαγορεύσεων που εμποδίζουν το αυτεξούσιο των ατόμων και που μπλοκάρουν κάθε διαδικασία αυτοθέσμισης και ελευθερίας μέσα σε αυτή την κοινωνία. Φυσικά, η μεγάλη αυτή συνάντηση αποτελεί και ένα χώρο ψυχικής ενδυνάμωσης, σπάσιμου των στεγανών και της επιβεβλημένης απομόνωσης.                        
Το Αντι απαγορευτικό Φεστιβάλ είναι μια πολυπληθής γιορτή κοινωνικής νομιμοποίησης της κάνναβης και συσχέτισης του αγώνα ενάντια μιας απαγόρευσης με όλους τους αγώνες ενάντια σε όλες τις απαγορεύσεις. Είναι η συσχέτιση του αγώνα ενάντια σε μια μορφή κοινωνικού ρατσισμού, αποκλεισμού, εγκληματοποίησης και περιθωριοποίησης με όλους τους άλλους αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, κοινωνικού αποκλεισμού, εγκληματοποίησης και περιθωριοποίησης είτε αυτή εκφράζεται στο πρόσωπο ενός ναρκομανή, ενός ομοφυλόφυλου, ενός παιδιού με τατουάζ και ροζ μαλλιά, ενός ανέργου, ενός μετανάστη, ενός γυμνού ελευθεροκατασκηνωτή ή ενός τύπου που απλά πίνει ένα μπάφο με δυο αγαπημένους του φίλους σε ένα πάρκο. Όλοι αυτοί οι αγώνες, αγώνες αυτοκαθορισμού, αυτεξούσιου , υπεράσπισης της προσωπικής και συλλογικής ελευθερίας είναι αγώνες που συναντιούνται μέσα στο Legalize it!, περνάνε και μέσα από αυτό και συνεχίζουν την διαδρομή τους πέρα από αυτό σε ένα πλέγμα που φέρνει κοντά πολλούς διαφορετικούς κοινωνικούς αγώνες διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο μια άλλη πόλη μέσα στην πόλη, μια άλλη κοινωνική κουλτούρα ενάντια στην κυρίαρχη κοινωνική κουλτούρα. Αυτή είναι η «Υπόγεια Πόλη». Ένας σταθμός στις πολυδαίδαλες διαδρομές αυτής της Υπόγειας Πόλης είναι όλα αυτά τα χρόνια και το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ ή κατά κόσμον….Legalize it!…

Ποια προβλήματα θα λύσει η αποποινικοποίηση της κάνναβης;

Πρώτα από όλα θα βγάλει από τις φυλακές και θα αθωώσει χιλιάδες χρήστες που βασανίζονται αυτή την στιγμή για κατοχή και χρήση του καπνού ενός χόρτου (έλεος!). Επίσης θα καταστρέψει τα τεράστια χρηματικά συμφέροντα της ναρκο-μαφίας μιας και θα είναι πλέον νόμιμη η καλλιέργεια του φυτού για προσωπική χρήση. Θα ανοίξει όλες τις διόδους για μια ειλικρινή και επιστημονικά ενημερωμένη καμπάνια προς την νεολαία σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης των εξαρτησιογόνων και θανατηφόρων ναρκωτικών ουσιών όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη. Θα μας επιτρέψει επίσης να διαλύσουμε την ψευδή γενική κατηγορία «τα ναρκωτικά» και να ξεκινήσουμε πλέον έναν πραγματικό κοινωνικό διάλογο, βασισμένο στα πραγματικά δεδομένα που αφορούν την κάθε ουσία ξεχωριστά με σκοπό να ενημερώσουμε, να προφυλάξουμε, να θεραπεύσουμε, να φροντίσουμε αλλά όχι να φυλακίσουμε, όχι να καταδιώξουμε, όχι να παραπλανήσουμε τελικά την κοινωνία. Η αποποινικοποίηση της κάνναβης θα βάλει ένα τέρμα σε όλα αυτά τα «ψευδο-εγκλήματα» χωρίς θύματα που οδηγούν κάθε χρόνο τόσο κόσμο στις φυλακές και στα δικαστήρια και που κρατούν σε καθεστώς παρανομίας ένα τεράστιο αριθμό συνανθρώπων μας.
Είναι λάθος που πολλοί πιστεύουν πως θα ανοίξει την πόρτα σε πολλούς χρήστες να περάσουν στα σκληρά ναρκωτικά; 
Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη. Οι νέοι άνθρωποι δεν είναι βλάκες, αυτοί άλλωστε κρατάνε τον αυριανό κόσμο στα χέρια τους. Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον κόσμο για να τον προστατεύεις. Εκατομμύρια χρήστες χασίς που δεν έγιναν πρεζάκηδες αποδεικνύουν ότι το χασίς σε καμία περίπτωση δεν είναι προθάλαμος στην ηρωίνη. Αλλιώς θα είχαμε όσα εκατομμύρια χρήστες χασίς άλλους τόσους ηρωινομανής ή τουλάχιστον κάποιο παραπλήσιο αριθμό, πράγμα που δεν συμβαίνει μιας και οι χρήστες χασίς είναι υπερ-υπερ πολλαπλάσιοι των χρηστών ηρωίνης. Ο ηρωινομανής πριν δοκιμάσει ηρωίνη θα έχει δοκιμάσει ίσως χασίς, όπως και κρασί και μπύρα και σοκολατάκια και ό,τι άλλο… Οι λόγοι που οδηγείται στην ηρωίνη δεν είναι βιοχημικοί, είναι ξεκάθαρα κοινωνικοί!…. Οι λόγοι που τον οδηγούν στην επιλογή του αργού θανάτου της ηρωίνης πρέπει να ερευνηθούν στις κοινωνικές συνθήκες που σπρώχνουν νέους, ευαίσθητους και συχνά ρομαντικούς ανθρώπους στην παραίτηση, την φυγή, την αυτοεκμηδένιση, την αργή αυτοκτονία. Από την άλλη αν αναζητούμε τους λόγους που κάποιοι νέοι οδηγούνται στην εγωπάθεια, την αδηφαγία και την ατομικιστική αλαζονεία της κοκαΐνης καλύτερα να αναζητήσουμε τους λόγους στα εμετικά «πρότυπα» και «είδωλα» της τηλεόρασης, της διαφήμισης, της μόδας και των life-style περιοδικών παρά οπουδήποτε αλλού…

Είστε υπέρ της αποποινικοποίησης όλων των ναρκωτικών; 
Ναι !…και χωρίς καμία αμφιβολία. 
Τα «ναρκωτικά» είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που όπως έχει αποδεχθεί δεν μπορούμε να το αφήσουμε στα χέρια της αστυνομίας, του δικαστή και του δεσμοφύλακα. Η λύση αυτή είναι απόλυτα καταστροφική. Κανένας από αυτούς τους τρείς κρατικούς θεσμούς δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην λύση αυτού του προβλήματος. Πολλές επιστημονικές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον αποδείξει περίτρανα την τεράστια αποτυχία της απαγορευτικής πολιτικής.
Το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και της πολυτοξικομανίας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Οι απαγορευτικές- κατασταλτικές πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε έξαρση του προβλήματος αντί να προσφέρουν στη λύση του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφορές της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και τις επίσημες εκθέσεις των τελευταίων 5 χρόνων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) υπάρχουν δυστυχώς περισσότεροι και όλο πιο νέοι σε ηλικία χρήστες. Έχουμε περισσότερους φυλακισμένους (ένας στους δύο έγκλειστους είναι φυλακισμένος για παράβαση του νόμου περί ¨ναρκωτικών¨ με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι μόνο χρήστες), περισσότερους νεκρούς από τη χρήση οπιοειδών αλλά και περισσότερους εξαθλιωμένους που ωθούνται στην παραβατικότητα για να εξασφαλίσουν τη χρήση τους.

Η πληροφόρηση που παρέχει η Πολιτεία στη νεολαία για να την αποτρέψει από τη χρήση και κατάχρηση ουσιών στηρίζεται σε λογικές ηθικού πανικού και δαιμονοποίησης των ουσιών με αντίστροφα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και διόγκωσης των λιστών αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ δυστυχώς χρονίζουν.
Αφού έχει αποτύχει παταγωδώς η απαγορευτική- κατασταλτική πολιτική και στην Ελλάδα, πρέπει να προσεγγίσουμε επιτέλους το ζήτημα της χρήσης/ κατάχρησης ουσιών, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνία, την οικονομία και την δημόσια υγεία.
Το γενικό πλαίσιο της αντιαπαγορευτικής προσέγγισης για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις, όπως έχει ήδη κατατεθεί από το 2007 σε όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, κινείται στους παρακάτω άξονες:

1. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΟΤΡΟΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ, ΠΟΥ:
Α) Θα στηρίζεται στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Β) Θα εναρμονίζεται με την επιστημονική γνώση και τη διεθνή εμπειρία
Γ) Θα αποσκοπεί στη προστασία της δημόσιας υγείας και των χρηστών, στον περιορισμό της διάδοσης των ουσιών στους ανήλικους, στην απεξάρτηση των χρηστών από την παρανομία, τον περιορισμό της χρήσης και της κατάχρησης γενικότερα.

2. ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Αναθεώρηση της ποινικής αντιμετώπισης των χρηστών ουσιών κατά τα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών όπου επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις (π.χ. δέσμευση διπλώματος οδήγησης ή χρηματικά πρόστιμα για τη κατανάλωση σε δημόσιους χώρους) και όχι ποινικές.


3. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΜΗ-ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ)
Α) Αποποινικοποίηση της προμήθειας και της κατοχής (μικρών ποσοτήτων) Κάνναβης για προσωπική χρήση.
Β) Νομιμοποίηση της καλλιέργειας μικρού αριθμού δενδρυλλίων Κάνναβης για προσωπική χρήση.
Γ) Νομιμοποίηση της Κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
Δ) Νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης για κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μαζική και συστηματική παραγωγή της κλωστικής κάνναβης, όπως έχει αποδείξει και σχετική μελέτη των ΕΘΙΑΓΕ – Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), μπορεί να έχει σπουδαία αποτελέσματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και της υπαίθρου.

4. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΟΠΙΟΥΧΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΟΥΣ)
Διάθεση αυτών των ουσιών μέσα από κρατικούς, κλινικά ελεγχόμενους χώρους σε όλους τους εξαρτημένους χρήστες που τις έχουν ανάγκη, με ελεγχόμενη ιατρική συνταγογράφηση, σύμφωνα με την επιλογή των ίδιων των χρηστών, και με στόχο την απεξάρτηση ή τη συντήρησή τους. Ανάπτυξη προγραμμάτων καθαρών συνέργων και εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, παράλληλα με τα “στεγνά” προγράμματα. Τακτικός γενικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος όλων των εξαρτημένων προσώπων, ανεξαρτήτως της υπαγωγής τους ή όχι σε ασφαλιστικό φορέα.

5. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ/ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ
Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία κ.α.) και πρόσφατα χώρες της λατινικής Αμερικής, έχουν διαμορφώσει ένα σύνολο αντιαπαγορευτικών πολιτικών για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις.
Το Μεξικό, η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από εγκλήματα σχετιζόμενα με το εμπόριο ναρκωτικών, όπως και η Αργεντινή, αποποινικοποίησαν τη χρήση ναρκωτικών (όχι μόνο των “ελαφρών”). Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από Βραζιλία και Εκουαδόρ.
Δείτε σχετική ανάλυση:
Ο πρ. Πρόεδρος της Βραζιλίας και επικεφαλής σχετικής επιτροπής ζητά την παγκόσμια αποποινικοποίηση χρήσης κάνναβης: http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/06/brazil-cardoso-war-drugs-decriminalisation
Μήπως η αντιαπαγόρευση αυξάνει -έστω και βραχυπρόθεσμα- τη χρήση; Μάλλον όχι. Στη Βρετανία: Since cannabis was downgraded the proportion of young people using it has fallen each year from 25.3% in 2003-4 to 20.9% now. http://www.guardian.co.uk/society/2007/oct/26/drugsandalcohol.homeaffairs
Ακόμα και ο Economist συμφωνεί πως η νομιμοποίηση είναι η λιγότερο κακή λύση:
http://www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?story_id=13237193&source=hptextfeature
Άρθρο του Economist από το 1989 που επισημαίνει ότι η απαγόρευση διογκώνει τα
προβλήματα που καλείται να λύσει http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=13251312
Άρθρο του CNN, Legalize drugs to stop violence, http://www.cnn.com/2009/POLITICS/03/24/miron.legalization.drugs/index.html
Το περιοδικό NewScientist στο αφιέρωμά του με 10 προτάσεις για ένα “Σχέδιο για έναν καλύτερο κόσμο” αφιερώνει μια από αυτές στη νομιμοποίηση των ουσιών.
http://www.newscientist.com/article/mg20327251.100-legalise-drugs.html
Τέλος τρία πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει προχωρήσει στην νομιμοποίηση όλων των ουσιών τα τελευταία 5 χρόνια και τα θετικά αποτελέσματα είναι κιόλας ορατά:

6. ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ζητάμε την άμεση επανασύσταση της μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής, η οποία βρίσκεται ανενεργή από το 2006, για να ηγηθεί του κοινωνικού διαλόγου με στόχο την αναθεώρηση της πολιτικής περί “ναρκωτικών”. Οι κοινωνικοί εταίροι δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο σε κρατικούς φορείς και κέντρα “στεγνής” απεξάρτησης, αλλά να περιλάβουν ένα σύνολο φορέων και ειδικών που θα μεταφέρουν διεθνείς εμπειρίες και καλές πρακτικές.
Ποια άλλα μηνύματα θέλετε να περάσετε; 
Το όραμα της ευρύτερης κοινωνικής απελευθέρωσης από κάθε μορφή κυριαρχίας, μια μορφή της οποίας είναι και οι εξαρτήσεις. Να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να επιλέξει την ζωή του χωρίς την διαμεσολάβηση σκοτεινών οικονομικών νόμιμων και παράνομων κυκλωμάτων. Ένα μήνυμα που το φεστιβάλ θα ήθελε να μοιράζεται με όλους τους φίλους του είναι αυτό της πολιτικής αυτονομίας σε όλα τα επίπεδα, της αλληλοβοήθειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, των δημιουργικών δικτύων στήριξης, την παιγνιώδη εκστατική αντίληψη της καθημερινής δραστηριότητας, την αγάπη και την φροντίδα, ένα πολιτισμό πέρα από την υποταγή και τα κέρδη.
Πείτε μου τρία live που πρέπει να παρακολουθήσουμε οπωσδήποτε…
Αυτό που θα δεις όταν θα είσαι ξεμέθυστος, αυτό που θα δεις μεθυσμένος και αυτό που θα σε κάνει τελικά να χορέψεις… Ευχαριστούμε όλους αυτούς τους εκατοντάδες καλλιτέχνες και πολιτισμικούς ακτιβιστές που θα φέρουν αυτό το τεράστιο ελεύθερο φεστιβάλ εις πέρας και ελπίζουμε αυτές οι βραδιές, όπως και κάθε άλλη βραδιά του underground  κινήματος, να έχουν την δύναμη να μας κάνουν όλους καλύτερους και να τις θυμόμαστε πάντα σαν μερικές από τις πιο όμορφες βραδιές της ζωής μας.
Η συνέντευξη αυτή δόθηκε από πολιτισμικούς ακτιβιστές 
από το ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ     
( http://voidnetwork.blogspot.com
Περισσότερες πληροφορίες: 
(http://legaliseprotestival.blogspot.com/ )
Previous Story

“Κράτη και επαναστάσεις στη Δύση και στην Ανατολή” Ζιλ Ντελέζ – Φελίξ Γκουαταρί

Next Story

Silvia Federici — Feminism And the Politics of the Commons


Latest from Void Network News

Go toTop