ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ Φεστιβάλ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 13.3 – 23.3.2014 ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ // ΔΡΑΣΕΙΣ από το ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ το ΣΑΒΒ 15.3 //// Αntifascist Festival of Performance Arts- Occupied Theatre EMBROS Athens Greece

February 27, 2014

Το ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
http://voidnetwork.blogspot.com 
ανακοινώνει την συμμετοχή του 
στο δεκαήμερο 
Αντιφασιστικό 
Φεστιβάλ 
Παραστατικών Τεχνών
που θα διοργανωθεί 
από τις 13 έως 23 Μαρτίου 2014 
στο Ελεύθερο 
Αυτοδιαχειριζόμενο 
Θέατρο Εμπρός 
[Ρ. Παλαμήδου 2, Ψυρρή]
και στον ανοιχτό δημόσιο χώρο της Αθήνας. 

Η συμμετοχή του Κενού Δικτύου θα πάρει την μορφή 
μιας σειράς εκδηλώσεων με την επονομασία 
ΟΠΛΙΣΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ 
[ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ] 
που θα πραγματοποιηθούν 
το ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 
θα ξεκινούν στις 17.00 
και θα περιλαμβάνουν: 

* ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 
“ΦΑΣΙΣΜΟΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ” 
στις 17.00

Προσπαθώντας ν’ ανιχνεύσουμε τα αίτια αλλά και τους τρόπους αντίστασης στον αυξανόμενο εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο του νεοναζιστικού μορφώματος στη σημερινή ελληνική και παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων αναλύουμε τις ρίζες των φασιστικών ιδεολογημάτων έτσι όπως αυτά εμφανίζονται από τις απαρχές του νεωτερικού ευρωπαϊκού πολιτισμού ως τις μέρες μας.
Θεωρώντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί βασικό μηχανισμό παραγωγής υπηκόων, εργαζομένων και υπάκουων πειθαρχημένων όντων, εστιάζουμε σε 3 σημαντικές παραμέτρους που είναι: 

1) η αυταρχική δομή του σχολείου
2) Η αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας μέσ’ από την εκπαίδευση και 
3) Η παρείσφρηση του νεοναζισμού στις μαθητικές κοινότητες και την οργάνωση των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων σε αυτή.
Επιπλέον,  διερευνούμε την προοπτική μιας αντιαυταρχικής εκπαίδευσης.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:
Εισηγητές:  Γ. Σωτηρόπουλος / Κενό Δίκτυο (διδ. Πολιτικής Φιλοσοφίας)
Γ. Τσιάκαλος (καθ. Παιδαγωγικού ΑΠΘ) , Μ. Μπαλτάς (Δάσκαλος)


 

* ΘΕΑΤΡΟ 
“Γράμματα Αγάπης στον Στάλιν” 
από την ομάδα ΕΝ’ΔΡΑΣΗ
στις 19.00
«Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την αδικία,
η φιλοδοξία να παραμείνει κάποιος ουδέτερος, είναι απλώς κυνισμός.
Αποφασίστε επιτέλους Μπουλγκάκοφ: σε ποιά πλευρά του οδοφράγματος βρίσκεστε;»

Το έργο «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» είναι μια φανταστική ιστορία βασισμένη στην τρομερή εμπειρία του μεγάλου ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, τον οποίο ο σταλινισμός καταδίκασε σε σιωπή. Στο έργο συμμετέχουν τρία πρόσωπα: ο Μπουλγκάκοφ, η σύζυγός του Μπουλγκάκοβα και ο Στάλιν.  

Κείμενο: J. Mayorga
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
 

Ερμηνευουν
Μπουλγκάκοφ: Mελέτης Ηλίας
Μπουλγκάκοβα: Άννα Ελεφάντη
Στάλιν: Στάθης Σταμουλακάτος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
http://www.studiomavromihali.gr/nea/#stalin 
 

* ΘΕΑΤΡΟ 
” Η Μέθοδος της Κυρίας Μαργαρίτας” 
“το σύστημα διδασκαλίας, είναι η διδασκαλία του συστήματος!”
στις 21.00

από την ομάδα ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟΙ 
& το ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ

«Η μέθοδος της κυρίας Μαργαρίτας», είναι ένα σατιρικό έργο με θέμα την εξουσία σε όλες τις μορφές της. Ένα έργο βαθιά αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και πιο επίκαιρο από ποτέ.
Δεν είναι τυχαίο ότι το υποκείμενο άσκησης αυτής της εξουσίας, είναι μια δασκάλα, γιατί όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση.
Η κυρία Μαργαρίτα είναι μια δασκάλα αποφασισμένη να επιβάλλει τη θέλησή της στους μαθητές της (το κοινό) με κάθε τρόπο (με γοητεία, με απειλές , με σεξουαλικές υποσχέσεις), με σκοπό να τους αφαιρέσει σιγά-σιγά κάθε ίχνος προσωπικότητας και να τους μετατρέψει σε άβουλα όντα υποταγμένα και έτοιμα ν’ αναπαράξουν και να διαιωνίσουν το συστημικό πρότυπο.
Η ίδια υπήρξε θύμα αυτού του συστήματος και τώρα είναι ο θύτης.
Η κυρία Μαργαρίτα είναι, η ίδια, ο μηχανισμός, είναι ο φαύλος κύκλος. Η κυρία Μαργαρίτα είναι η παιδική αθωότητα παραμορφωμένη από τις αθετημένες υποσχέσεις των ενηλίκων.
«Η μέθοδος της κυρίας Μαργαρίτας» είναι ένα έργο ξεκαρδιστικό και ταυτόχρονα τραγικά σοβαρό.

Συντελεστές
Μετάφραση-προσαρμογή: Τατιάνα Σκανάτοβιτς
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τιμπιλής
Φωτισμοί: Βαγγέλης Σαγρής
Κοστούμια: Μίνα Γκοσέρ
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κωστάλα
Μουσική σύνθεση & επιμέλεια: Βαγγέλης Σαγρής

Παίζουν: Τατιάνα Σκανάτοβιτς
Μιχάλης Στεφανίδης
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

http://voidnetwork.blogspot.gr/2012/02/28-29.html* LIVE CONCERT &
VOID ART ΜultiMedia 
από τις 23.30 εως αργά με
BOKOMOLECH
2L8
SISSY DOUTSIOU
TASOS SAGRIS

LYRICAL PUNISHMENT
YIANNIS RAOUZAIOS
+KINOMATIK
 DORIAIXMOS κ.α.

περισσότερες πληροφορίες
για το ΣΑΒΒ. 15.3.2014 και το συνολικό
πρόγραμμα του δεκαημέρου
θα ανακοινωθούν σύντομα ΕΔΩ

 

Το αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών οργανώνεται από μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών που βρεθήκαμε ορμώμενοι από την επιθυμία μας να δράσουμε ενάντια στον βίαιο εκφασισμό της κοινωνίας. Η ανάπτυξη φασιστικών και νεοναζιστικών μορφωμάτων, οι επιθέσεις σε μετανάστες, ΛΟΑΤ, κόσμο του κινήματος αλλά και της τέχνης, ο ρατσισμός των θεσμών, η γενικότερη έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία και η εκδήλωση μορφών βίας σ ολόκληρη την κοινωνία, ακόμα και μέσα στα σχολεία, μας ωθεί να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους.

Υπάρχουν σήμερα πολλές ομάδες και θεάματα που διεκδικούν με τη δουλειά τους μια κοινωνική συμμετοχή και ένα πεδίο πολιτικού διαλόγου. Στοχεύουμε στο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα συντονισμού και δράσης ανθρώπων των παραστατικών τεχνών που θα μπορεί να ενεργοποιήσει μια συλλογική αντιφασιστική συζήτηση αλλά και συνείδηση στον χώρο μας.

Σαν πρώτο βήμα, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού (Σάββατο 22/3) αλλά και τον μήνα δράσης κατά του φασισμού, καλούμε στη διοργάνωση ενός μεγάλου αντιφασιστικού φεστιβάλ στο Θέατρο Εμπρός και απευθυνόμαστε σε κάθε άνθρωπο ή ομάδες που βιώνουν τον ρατσισμό, σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο της τέχνης, θεατρικές ομάδες, καλλιτεχνικές συλλογικότητες, κοινότητες μεταναστών και προσφύγων με τα σχολεία και τις δημιουργικές τους ομάδες, εκπολιτιστικούς συλλόγους, μαζικούς κοινωνικούς φορείς, εργατικά συνδικάτα, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, οργανώσεις και πρωτοβουλίες να συμμετάσχουν και να μας στηρίξουν.

Καλούμε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, ανάπηρο ή μη να συσπειρωθεί ενάντια στους φασίστες και την τρομοκρατία τους. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης μακριά από τις λογικές του διχασμού.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια για παιδιά κι ενήλικες, χορό, συναυλίες, performances, προβολές, δρώμενα και οργανωμένες συζητήσεις.

Ο φασισμός δεν ξέρει να χορεύει, δεν έχει χρώματα και δεν τραγουδάει. Ο φασισμός δεν είναι εγγενές στοιχείο του ανθρώπου αλλά γεννάται κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες και για συγκεκριμένους σκοπούς. Οι λέξεις, οι νότες, ο χορός και τα χρώματα είναι τα δικά μας όπλα. Ας τα ενώσουμε ενάντια στον φόβο και την απάθεια.. Ας τα ενώσουμε στο όραμά μας ενάντια στη βαρβαρότητα και τον φασισμό.

report: More than 10000 people attended the 10 days events of Antifascist Festival of Performing Arts at the Occupied Theatre Embros
1000 people participated at the event of Void Network and expressed  their determination to organize the fight against nazism, to prepare with all forms of struggle the conditions for the arising of total freedom against apathy, totalitarianism and all kinds of authorities…The struggle continues!

Previous Story

Ukrainian anarchist dispels myths surrounding Euromaidan protests, warns of fascist influence

Next Story

Η ανυπόφορη μυωπία του “λεφτόδουλου” του Γ. Γραμματικόπουλου


Latest from Void Network News

Go toTop