Κύκλος Διαλέξεων ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ- μέρος 1ον: ομιλητής: Β. Μπιτσώρης – Πεμ. 20/6/19 NOSOTROS- Κενό Δίκτυο

June 13, 2019

Το Κενό Δίκτυο συνεχίζοντας του κύκλους διαλέξεων φιλοσοφίας (Χρόνος, Ουτοπία, Επανάσταση) ξεκινά μια νέα σειρά ομιλιών εξερευνώντας την έννοια της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Ενημέρωση για τις επόμενες εκδηλώσεις θα ακολουθήσει σύντομα.

Η Δικαιοσύνη βρίσκεται στην καρδιά των ταξικών και κοινωνικών αγώνων αλλά και των νέων σχέσεων με τις οποίες πειραματιζόμαστε. Πέρα απο μία κανονιστική έννοια, συνιστά ένα διαρκές αίτημα και μια ενεργή διαδικασία, ροή σε διαρκή ένταση μέσα στην πορεία της χρονικότητας εντός της οποίας εμφανιζόμαστε ως δράστες της. Επικαλούμαστε την Δικαιοσύνη, την αμφισβητούμε, την αποζητούμε, εμφανίζεται στην καθημερινότητα μας ως ένα πλήθος μικρών και μεγάλων πρακτικών προβλημάτων. Και όμως μοιάζει να μας διαφεύγει, ακόμα και στο επίπεδο ενός κοινού ορισμού. Είναι κάθε θετικός ορισμός αδύνατος και αν ναι πως αποφεύγουμε τον αξιολογικό σχετικισμό που εξισώνει θύμα και θύτη, κυρίαρχο και καταπιεσμένο; Ειδικά σήμερα όπου οι κυρίαρχες μορφές δικαίου όλο και λιγότερο μπορούν να οριοθετήσουν τον κόσμο, ένας κριτικός στοχασμός πάνω στην έννοια και στα περιεχόμενα της Δικαιοσύνης, καθίσταται απαραίτητος. Συμβάλλοντας σε αυτήν την κατεύθυνση, ο παρών κύκλος ομιλιών θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τα πολλαπλά πεδία και τους τρόπους που η δικαιοσύνη πραγματώνεται, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα και τις απορίες που φέρει η έννοια αλλά συγχρόνως και το ριζοσπαστικό της πλεόνασμα.

Κύκλος Διαλέξεων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – μέρος 1ον

Ζακ Ντερριντά: Περί ψεύδους

υπό ηθική, πολιτική και δικαιική έννοια

Ομιλητές:

Βαγγέλης Μπιτσώρης– συγγραφέας, μεταφραστής

Γιώργος Σωτηρόπουλος – διδ. Πολιτικής Φιλοσοφίας, Κενό Δίκτυο

Παρουσίαση– συντονισμός:

Γιάννης Ραουζαίος – κριτικός κινηματογράφου– μέλος της συλλογικότητας Κενό Δίκτυο

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 —ώρα 20.30

Ταράτσα NOSOTROS Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος
Θεμιστοκλέους 66- Εξάρχεια

διοργάνωση: ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ https://voidnetwork.gr/

Previous Story

No Other World Is Possible: Game of Thrones and the poverty of the liberal imagination- George Sotiropoulos / Void Network

Next Story

Ναζιστική επίθεση δέχθηκε ο Γιάννης Γιουλουντάς στον Πειραιά- Nazis attack Yannis Youlountas in Piraeus


Latest from Events

Go toTop