Georgio Agamben- ΣΑΒ. 16/5 διαδικτυακή συζήτηση με το περιοδικό Βαβυλωνία

May 16, 2020

Σάββατο 16 Μαΐου- ώρα 19.00

Ο Ιταλός φιλόσοφος Τζόρτζιο Αγκάμπεν σε ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με τo πολιτικό περιοδικό Βαβυλωνία. Ο Αγκάμπεν, μελετητής του Βάλτερ Μπένγιαμιν και της Χάνα Άρεντ, συγγραφέας πολυμεταφρασμένος στα ελληνικά, έχει αναλύσει σε βάθος την έννοια της κυριαρχίας. Αντλώντας θεματικά από το έργο του Μισέλ Φουκώ, και ιδιαίτερα από την έννοια της βιοπολιτικής, καταπιάνεται με το ζήτημα της «κατάστασης εξαίρεσης» και την αδυναμία να διακριθεί, σήμερα, από την «κανονική κατάσταση» καθώς και της «γυμνής ζωής» ως μέθοδο συγκρότησης της κυριαρχικής αντίληψης της εξουσίας.

Οι παρεμβάσεις του Αγκάμπεν για τη συνθήκη της πανδημίας μεταφράστηκαν και διακινήθηκαν ευρέως, υπήρξαν πυκνές σε νοήματα και πυροδότησαν τον κριτικό διάλογο γύρω από την κρατική διαχείριση της κρίσης, τη σχέση ιατρικής επιστήμης και εξουσίας, τους «ανώνυμους νεκρούς» των πόλεων του ιταλικού βορρά.


Η συζήτηση, εκκινώντας από τα κριτικά σημειώματα του ίδιου του Αγκάμπεν, θα περιστραφεί γύρω από το πριν και το μετά της πανδημίας, τις νέες κανονικότητες που οικοδομούνται αλλά και τη δυνατότητα άρθρωσης μιας πολιτικής της αντίστασης. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί ζωντανά στο κανάλι της Βαβυλωνίας στο Υoutube κι εκ μέρους του περιοδικού θα συντονιστεί από τους Νίκο Κατσιαούνη (εκδόσεις Έρμα) και Φιλήμονα Πατσάκη (συγγραφέα).


Το Κενό Δίκτυο διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την Βαβυλωνία, στα πλαίσια της διοργάνωσης των BFEST. Καλούμε τους φίλους και της φίλες μας να παρακολουθήσουν την σημαντική αυτή διαδικτυακή συζήτηση.

LINK – youtube channel ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ


Previous Story

Ομόνοια- μια φαντασίωση της νέας κανονικότητας- Δημήτρης Γκιούλος

Next Story

Are Anarchists Socialists?


Latest from Local movement

Go toTop