Τους συνέλαβαν για… τρικάκια και κόλλησαν κορονοϊό στο Τμήμα

January 9, 2021

Εντεκα νέα παιδιά συνελήφθησαν στους Αμπελόκηπους επειδή πέταξαν στον δρόμο μερικά τρικάκια επικριτικά για τη διαχείριση της πανδημίας από κράτος και κυβέρνηση ● Τσουβαλιά­στηκαν σε περιπολικά και στο Α.Τ. της περιοχής για ώρες, χωρίς μέτρα προφύλαξης, με αποτέλεσμα να κολλήσουν κορονοϊό ● Τους έκοψαν πρόστιμα, παρ’ όλο που κατά τη σύλληψή τους φορούσαν μάσκες, είχαν στείλει μήνυμα 6 και βρίσκονταν κοντά στα σπίτια τους, ενώ κατηγορούνται και για «διέγερση σε ανυπακοή».

Δημόσιος κίνδυνος για την υγεία και τη δημοκρατία αποδεικνύεται η Ελληνική Αστυνομία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και λίγες μέρες μετά το όργιο καταστολής στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, 11 νέοι άνθρωποι, ηλικίας 20-25 ετών, συνελήφθησαν εντελώς αναίτια στην περιοχή των Αμπελοκήπων, κατηγορήθηκαν για «διέγερση σε ανυπακοή», τσουβαλιάστηκαν σε περιπολικά και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης επί ώρες, με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς ύστερα από 3-4 μέρες να παρουσιάσουν συμπτώματα και να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό.

To περιστατικό συνέβη το απομεσήμερο της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου 2020 όταν μια ομάδα νεαρών, 5-6 ατόμων, κατοίκων της περιοχής, ορισμένοι μέλη της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Αμπελοκήπων, κινούμενοι σε δυάδες και φορώντας μάσκες, επί της οδού Θεοφάνους στους Αμπελόκηπους πέταξαν στον δρόμο μερικά τρικάκια, επικριτικά για την κρατική διαχείριση της πανδημίας: «ΜΑΤ παντού, ΜΕΘ πουθενά» και «Με αντικαταθλιπτικά στο σπίτι σου να μείνεις, πού είναι από το κράτος η ανάληψη ευθύνης;». Τα παιδιά είχαν στείλει μήνυμα 6 (σωματική άσκηση) και βρίσκονταν κοντά στα σπίτια τους.

Αντίστοιχα ορισμένοι άλλοι νέοι που είδαν το περιστατικό, επίσης κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έκαναν τη βόλτα τους τηρώντας και αυτοί όσα προβλέπονται (μάσκες, αποστάσεις, sms, δυάδες), πλησίασαν και βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους τη συμβολική αυτή δράση. Μέσα σε λίγα λεπτά κατέφτασαν πολλές μηχανές ΔΙΑΣ, αστυνομικοί και δύο περιπολικά που έκλεισαν τον δρόμο και εγκλώβισαν 11 άτομα. «Ημασταν διάσπαρτοι, δεν γνωριζόμασταν καν όλοι μεταξύ μας και μας έβαλαν όλους μαζί. Στην αρχή μάς είπαν «μην ανησυχείτε, σε 5 λεπτά θα έχετε φύγει, δώστε ταυτότητες, βεβαιώσεις». Εκοψαν πρόστιμα σε δύο (χωρίς λόγο), μετά είδαν τα συνθήματα στα τρικάκια και τότε άλλαξαν όλα, αφού πρώτα μίλησαν και με τον εισαγγελέα.

Τα 5 λεπτά έγιναν 10 ώρες στο αστυνομικό τμήμα. Μας είπαν «περάστε όλοι μέσα στα περιπολικά, σας πάμε στο τμήμα για διέγερση σε ανυπακοή» βάσει ενός καινούργιου νόμου της 6ης Νοεμβρίου», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Α.Λ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Ο ίδιος μάλιστα δεν είχε πετάξει κανένα τρικάκι, απλά έβλεπε το περιστατικό, μάλιστα το ένα χέρι του ήταν στον γύψο και στο άλλο είχε μια σακούλα από ψώνια στο σουπερμάρκετ.

«Οταν τους ρώτησα «γιατί με προσάγετε;», η απάντησή τους ήταν «γιατί εγώ και άλλοι 7 σε είδαμε να πετάς αυτά τα τρικάκια», το οποίο ήταν απολύτως ψευδές», λέει ο ίδιος. Στο αστυνομικό τμήμα, όπου πολλοί αστυνομικοί δεν φορούσαν μάσκες, τους πήραν τα κινητά, δεν τους άφησαν επί ώρες να επικοινωνήσουν με δικηγόρο και αφού χώρισαν γυναίκες- άνδρες, τους έκλεισαν σε πολύ μικρά γραφεία κράτησης. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως ο ίδιος ο διοικητής του Α.Τ. Αμπελοκήπων, βάσει τριών διαφορετικών μαρτυρίων στην «Εφ.Συν.», κυκλοφορούσε στο τμήμα του χωρίς μάσκα.

«Τις κοπέλες μάς είχαν βάλει τη μία πάνω στην άλλη σε πολύ μικρό χώρο, αφού είχαμε πρώτα συνωστιστεί επί ώρες με δεκάδες άλλα άτομα μέσα στο τμήμα. Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, ένας αστυνομικός μάς είπε «έτοιμες είστε για ταινία του Σειρηνάκη» (σ.σ. πορνό)», εξηγεί η 21χρονη Ε.Μ. «Τους δείξαμε έγγραφα και μηνύματα αλλά δεν τους ένοιαζε και μας επέβαλαν και πρόστιμα 300 ευρώ. Η συμπεριφορά τους ήταν απαράδεκτη, τελικά μας άφησαν στις 4 το πρωί γιατί ο εισαγγελέας θεώρησε ότι ήταν… επικίνδυνο να μας κρατάνε σε τέτοιες συνθήκες», προσθέτει η ίδια. Έπειτα από λίγες μέρες αρρώστησε από Covid-19 όπως και o Α.Λ. και άλλα τρία άτομα. Η μητέρα του τελευταίου με την οποία μένει μαζί, 63 χρόνων, με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ύστερα από λίγες μέρες κόλλησε και αυτή με αποτέλεσμα η ανησυχία να ενταθεί καθώς έχει σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Ευτυχώς σήμερα όλοι όσοι νόσησαν είναι καλά στην υγεία τους. Μόλις έμαθαν ότι είναι θετικοί στον ιό αμέσως δήλωσαν στον ΕΟΔΥ το Α.Τ. Αμπελοκήπων ως χώρο επαφής με κρούσμα. Επιπλέον με στόχο να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία ενημέρωσαν αρμοδίως και το εν λόγω αστυνομικό τμήμα. Στη γραπτή τους απάντηση, οι αστυνομικοί δηλώνουν πως «έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Πόσοι άραγε ακόμα κόλλησαν στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα, πόσοι ακόμα πολίτες κόλλησαν από πιθανή επαφή με αστυνομικούς στον δρόμο (οι οποίοι φοράνε full face και όχι μάσκες), πόσα τεστ ανίχνευσης έγιναν στο συγκεκριμένο τμήμα, πόσα άραγε αντίστοιχα περιστατικά σε κέντρα κράτησης έχουν συμβεί; Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να απαντήσει.

Οσο για τα τρικάκια, η κατηγορία της διέγερσης σε ανυπακοή, για την οποία και διώκονται, εκτός από αστεία είναι άκρως επικίνδυνη.

_________

κείμενο: Κώστας Ζαφειρόπουλος (Εφημερίδα των Συντακτών)

Previous Story

Capitol Riot: The Grambling of Democratic Imagination

Next Story

Kάποιος φτιάχνει με καρμπόν τις μέρες – Ε.Μύρων


Latest from Local movement

Go toTop