ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Ανακοίνωση για την ακροδεξιά έξαρση των ημερών μας- Χειρονομία / Αντιεξουσιαστική Κίνηση

November 11, 2018

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε διαδικτυακά μία εκδήλωση με τίτλο “Φιλοσοφικές επιρροές της σύγχρονης ριζοσπαστικής δεξιάς” που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10/11 στο Fidel Art Cafe Bar στα Ιωάννινα με αντικείμενο συζήτησης το φιλοσοφικό έργο των Jordan Peterson και Nick Land.  Ως γνωστών ο όρος ριζοσπαστική δεξιά χρησιμοποιείται πάντα για τον προσδιορισμό των φασιστικών ιδεολογιών. Το πρόβλημα δεν είναι όμως τόσο στον τίτλο, καθώς θα μπορούσε να είναι μία εκδήλωση κριτικής, αλλά κυρίως στο περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Συγκεκριμένα ο Jordan Peterson είναι ο εμπνευστής του “enforced monogamy”. Το enforced monogamy είναι μία πρόταση του στην οποία προτείνει την αποτίναξη των φεμινιστικών ιδεών και την επιστροφή σε αυστηρά μονογαμικές κοινωνίες. Ο Nick Land αντίστοιχα στο μανιφέστο του “Dark Enlightenment” υποστηρίζει την απομόνωση των αδύναμων ταυτίζοντάς τους με των ιό των ζόμπι ενώ χαρακτηρίζει την αλληλεγγύη ως “φίλο του παρασίτου”. Αυτά είναι μικρά παραδείγματα της σκέψης τους στα οποία όμως ήδη διαφαίνονται οι ίδιες “φιλοσοφικές” ιδέες πάνω στις οποίες έχτισε ο φασισμός τα εγκλήματά του.

Οι ρατσιστικές τους αντιλήψεις τόσο απέναντι στους αδύναμους, όσο κι απέναντι στις γυναίκες και την LGBT κοινότητα αποκαλύπτονται τόσο μέσα από τα έργα τους όσο και από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, που ο Peterson έχει ουκ ολίγες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο παραδοσιακός φασισμός προσπαθούσε να δημιουργήσει τον “τέλειο άνθρωπο” που θα πλαισιώσει την “τέλεια κοινωνία”, αφαιρώντας πάντα ότι θεωρούσε προβληματικό. Οι στόχοι είναι ίδιοι: η η υποβάθμιση των ανθρώπων σε όργανα εκτέλεσης εντολών, ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε προνομιούχους και σκλάβους, η άρνηση των οικουμενικών δικαιωμάτων, η λατρεία της ισχύος, η διαιώνιση της ιεραρχίας, η θωράκιση της κυριαρχίας, η καθυπόταξη της κοινωνίας, η εξόντωση των αντιφρονούντων. Και ενώ παλιότερα αυτό θα γινόταν με κρατικές μεθόδους βιομηχανοποιημένων μαζικών σφαγών, τώρα γίνεται με την επιρροή κοινοβουλευτικών δυνάμεων όπως Τραμπ, Λεπέν, Μπολσονάρου κτλ. που με πρόφαση την “ηγεμονία” της “πολιτικής ορθότητας” επιβάλουν την δύναμη τους και τις απόψεις καταστρατηγώντας οποιαδήποτε ανθρωπιστική, οικολογική, εργασιακή κατάκτηση επιτεύχθηκε τον 20ο αιώνα.

Βασικό εργαλείο του νεοφασιστικού ή αλλιώς “Alt-right” κινήματος τα τελευταία χρόνια, που μέρος του είναι και όλοι οι προαναφερθέντες, είναι το πως προσπαθεί να δομήσει την έννοια της ελευθερίας του λόγου στο δημόσιο λόγο. Η κριτική απέναντι τους χαρακτηρίζεται ως λογοκρισία και προσπάθεια φίμωσης, την στιγμή μάλιστα που ο λόγος τους υποδαυλίζει πράξεις μίσους και βίας (Charlottesville, μαζικές δολοφονίες σε σχολεία, Μακελάρης του Όσλο,…).

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στην περιγραφή της εκδηλώσεις οι διοργανωτές επιμένουν ότι η εκδήλωση είναι καθαρά φιλοσοφική και όχι πολιτική. Πως γίνεται όμως να χρησιμοποιείς όρους όπως ριζοσπαστική δεξιά και να αρνείσαι την πολιτική φύση της εκδήλωσης; Πως γίνεται να αναφέρεσαι σε δομές σκέψης και εννοιολογικά σχήματα που γέννησαν την “Νύχτα των Κρυστάλλων” και το ολοκαύτωμα με ελαφρά τη καρδία; Είναι απορίας άξιο πως ένα μαγαζί δέχτηκε να γίνει αυτή η ομιλία την στιγμή που το κλίμα τον ημερών δείχνει μία ακροδεξιά έξαρση και μάλιστα λίγα χιλιόμετρα από την πόλη μας. Πως μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι πρόκειται για μια προοδευτική εκδήλωση όταν λίγες μέρες πριν υπονομευτικοί λόγοι απέναντι στους τοξικοεξαρτημένους “στόλιζαν” τον τάφο του Ζακ Κωστόπουλου και απόψεις πανομοιότυπες με αυτές του Land δικαιολογούσαν το δολοφονικό λιντσάρισμα; Μετά τον εθνικιστικό παροξυσμό του Μακεδονικού με αποκορύφωμα την δολοφονική μανία του Κωνσταντίνου Κατσίφα σε μία ξένη χώρα, είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες εκδηλώσεις απλά δίνουν “φιλοσοφικά” πολεμοφόδια στην ακροδεξιά. Ας μην ξεχνάμε πως ο Κ. Καλτσής του Πρωινού Λόγου δημοσιεύει συχνά, όπως και σήμερα αντισημιτιτικά άρθρα, προσθέτοντας στην ακροδεξιά ρητορική των ημερών μας.

Χειρονομία / Αντιεξουσιαστική Κίνηση- Ιωάννινα

Previous Story

The History of White Women’s Racism and White Supremacy- by Kim Kelly

Next Story

DUB UNITY SAT.24/11/2018 Theater EMBROS- EARTH S.O.S. Festival


Latest from Local movement

Go toTop