Ανακοίνωση για την απαγόρευση κυκλοφορίας- Αναρχική Ομοσπονδία

March 23, 2020

Μέσα σε 10 μέρες έχουν καταπέσει μύθοι δεκαετιών. Ο μύθος του κράτους που έχει ως καθήκον του την προστασία των πολιτών. Ο μύθος της αυτορύθμισης της αγοράς. Ο μύθος ότι η ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών όπως η δημόσια υγεία γίνεται για το κοινό καλό. Ο μύθος της αλληλεγγύης της ΕΕ. Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την Κυριακή 22/3/20 γκρεμίζει τον τελευταίο μύθο που είχε απομείνει στις φιλελεύθερες ολιγαρχίες που αυτοαποκαλούνται «δημοκρατίες», αυτόν της δήθεν ελευθερίας του ανθρώπου μέσα στο κρατοκαπιταλιστικό πλέγμα. Φυσικά αυτό το μέτρο δε συνοδεύτηκε από κλείσιμο των επιχειρήσεων όπου στοιβάζονται οι εργαζόμενοι/ες, προφανώς το αόρατο χέρι της αγοράς αποτρέπει την εξάπλωση του κορονοϊού σε συνθήκες συνωστισμού εργαζομένων σε κλειστούς χώρους. Ούτε βέβαια από την αποσυμφόρηση των φυλακών και την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αφήνονται να πεθάνουν αβοήθητοι. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η γυμνή αλήθεια, το κράτος υπάρχει για να εγγυάται την ελευθερία της εμπορευματικής παραγωγής, της απόσπασης υπεραξίας και μέσω του κοινωνικού ελέγχου τη διαιώνιση της διαχωρισμένης από την κοινωνία εξουσίας σε κάθε πεδίο της ζωής. Η θανατοπολιτική είναι η ουσία του κράτους κι αυτό είναι πιο εμφανές από ποτέ.

Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τον πανικό της Εξουσίας. Πανικός ο οποίος δεν προέρχεται από τη δήθεν ατομική ανευθυνότητα όπως παπαγαλίζουν εδώ και μέρες τα ΜΜΕ (άλλωστε όλες αυτές τις μέρες επιδείχτηκε τρομερή κοινωνική υπευθυνότητα και τεράστια αυτοπειθαρχία στις εκκλήσεις των γιατρών) αλλά από τις δομικές επιλογές της. Η διάλυση του συστήματος υγείας, το ξήλωμα κάθε έννοιας κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των αδύναμων, η λεηλάτηση της κοινωνικής βάσης είναι οι αιτίες του πανικού. Η Εξουσία γνωρίζει πολύ καλά πως το μοναδικό χαρτί που της απέμεινε μπροστά στην επερχόμενη τραγωδία για την οποία φέρει αυτούσια την ευθύνη είναι ο ιδεολογικός πόλεμος μέσω του ιδεολογήματος της «ατομικής ευθύνης» (που θέτει σε πλήρη εφαρμογή το θατσερικό δόγμα «δεν υπάρχουν κοινωνίες, μόνο άτομα») και ο κοινωνικός αυτοματισμός στο σώμα της κοινωνικής βάσης. Δεν είναι η κοινωνική βάση όμως που διέλυσε το δημόσιο σύστημα υγείας και διστάζει ακόμη και τώρα να επιτάξει το σύνολο των ιδιωτικών δομών υγείας, του ιατροτεχνικού εξοπλισμού και των ιδιωτών γιατρών θέτοντάς τους στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Για να τελειώνουμε με τα ψέματα. Όποιος λέει ότι το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την κατάσταση ενώ οι εργαζόμενοι/ες στην υγεία σχεδόν εκλιπαρούν για την ενίσχυση σε υλικά, ΜΕΘ και προσωπικό είναι εγκληματίας. Όποιος βάζει αναχώματα στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας που έκανε δυναμική εμφάνιση τις τελευταίες μέρες είναι εγκληματίας. Όποιος αντιμετωπίζει μια κρίση δημόσιας υγείας με αστυνομικά μέτρα κι αντί να προβεί σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό που θα βοηθήσουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού βγάζει τον στρατό στους δρόμους είναι εγκληματίας. Όποιος αναγκάζει εργαζόμενους/ες να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες, σε καθεστώς πλήρους εργοδοτικής ασυδοσίας και χωρίς τα στοιχειώδη μέσα αυτοπροστασίας (ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εξάπλωση της επιδημίας τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία που βρίσκεται σε απαγόρευση κυκλοφορίας γίνεται μέσω αυτής της οδού) είναι εγκληματίας. Όποιος ασκεί ή προωθεί τον μαυραγοριτισμό ή θεωρεί πως η κρίση γεννά ευκαιρίες είναι εγκληματίας. Εμείς λοιπόν είμαστε απόλυτα πεισμένοι πως σύντομα η κοινωνική βάση κι οι οργανωμένες δυνάμεις της θα τεθούμε αντιμέτωποι με αυτούς τους εγκληματίες. Θα λογαριαστούμε πολύ σκληρά, να είστε σίγουροι για αυτό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αναρχική Ομοσπονδία

Site: www.anarchist-federation.gr
email: anarchist-federation@riseup.net
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία

διαβάστε επίσης:

8 καθήκοντα για την προστασία της κοινωνικής βάσης τώρα και μετά την τρέχουσα υγειονομική κρίση- Αναρχική Ομοσπονδία.

Previous Story

Raoul Vaneigem: CORONAVIRUS (english & greek translation)

Next Story

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ / Τώρα όλοι μαζί ζούμε μια κοινή Ιστορία – Κενό Δίκτυο


Latest from Local movement

Go toTop