Να σώσουμε την Πειραϊκή από τα καταστροφικά σχέδια της COSCO-ΟΛΠ

May 11, 2020

Χαιρετίζουμε τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες, που με την ογκώδη παρουσία τους τη Κυριακή 10/5 στις 11:00πμ στην Πλαζ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων συμμετείχαν και διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια της ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ που καταστρέφουν το περιβάλλον και το τοπίο του Πειραιά, απειλούν την υγεία των πολιτών και δημιουργούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους.

Από τους διοργανωτές που μίλησαν και το παλμό του κόσμου έγινε ξεκάθαρο ότι :

Η επιθυμητή από εμάς ακύρωση του έργου δεν θα προκύψει από οποιεσδήποτε βελτιώσεις των περιβαλλοντικών μελετών. Οι περιβαλλοντικές μελέτες δεν ακυρώνουν ένα έργο, το βοηθάνε να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις του έργου ή των κατασκευών, στο περιβάλλον. Όσοι φωνάζουν για τις μελέτες που δεν έχουν εγκριθεί, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουν το λιμάνι στην Πειραϊκή. Μόνο ο αγώνας των ίδιων των κατοίκων θα δώσει τη δυνατότητα να ακυρωθούν στη πράξη τα σχέδια του master plan. Με αταλάντευτο αγώνα κι επιμονή θα συνεχίσουμε και ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ να παλεύουμε να μην γίνει λιμάνι η Πειραϊκή μας και να μην υλοποιηθούν οι καταστροφικοί σχεδιασμοί της Cosco για την πόλη μας.

Διεκδικούμε το Παλατάκι που είναι καταπατημένη δημοτική περιουσία και ανήκει στο Πειραϊκό λαό, να γίνει μητροπολιτικό πάρκο περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης μας και τους επισκέπτες της, αναδεικνύοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ να σταματήσει το τερατώδες περιβαλλοντικό έγκλημα των βυθοκορήσεων στον ρυπασμένο βυθό, διότι βρίσκονται εκεί αδρανοποιημένα στα υποστρώματα του βυθού τα τοξικά των ναυαγίων: Jupiter (1988, cruise vessel) με διαρροή στη θάλασσα 491 τόνων καυσίμων και λιπαντικών στο σημείο που γίνεται η επέκταση προβλήτας και Αγία Ζώνη (2017, tanker) που ένα μεγάλο μέρος των 170 τόνων καυσίμων που έπεσαν στη θάλασσα πέρασαν από τις ακτές της Πειραϊκής ρυπαίνοντάς τες σοβαρά πριν να μολύνουν μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων ολόκληρη τη παραλιακή ζώνη μέχρι το Σούνιο.

Οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες, κάτοικοι και αλληλέγγυοι από τους γύρω δήμους της Περιφέρειας Πειραιά, πορευτήκαμε στην Ακτή Θεμιστοκλέους στοιχισμένοι πίσω από το κεντρικό πανό «ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ» βροντοφωνάζοντας:
«Πάνω από τα κέρδη τους είναι η ζωή, όχι λιμάνι στην Πειραϊκή»,
«ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ, σώστε τα αρχαία μας και την ακτή»,
«Η κοινωνία έχει λόγο και φωνή, ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ»,
«Το Παλατάκι ανήκει στους ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ»,
«Κυβερνήσεις ακούστε το καλά, το master plan της Cosco θα μείνει στα χαρτιά».

• ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ
• ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ (ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ)
• ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ)
• ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ – SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ

«Να σταματήσει τώρα το περιβαλλοντικό έγκλημα»

Το κάλεσμα των τοπικών κινημάτων, έλεγε τα εξής: «Καλούμε, τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες, τη Κυριακή 10/5 στις 11:00πμ στην Πλαζ της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 346, Πλαζ Καλαμπάκας), σε αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ που καταστρέφουν το περιβάλλον και το τοπίο του Πειραιά, απειλούν την υγεία των πολιτών και δημιουργούν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους.

Η ΚΟΣΚΟ-OΛΠ αποθρασυνόμενη από τη με κάθε τρόπο στήριξη, τις ευλογίες και τις διαδοχικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ (τώρα) και ΣΥΡΙΖΑ (πριν), της Περιφέρειας Αττικής και του Δημάρχου Πειραιά, αψηφώντας ακόμη και τους νόμους του ελληνικού κράτους και τους κανονισμούς της Ε.Ε., προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες εντελώς προκλητικάκαι πραξικοπηματικά σε ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΒΥΘΟΚΟΡΗΣΗ στην θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής (μπροστά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) και σε απόρριψη των βυθοκορημάτων ανεξέλεγκτα στο Σαρωνικό κόλπο σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας.

Η ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ βάζει σε εφαρμογή το φαραωνικό της σχέδιο (master plan) το οποίο στο σύνολο του θίγει όλους τους παραλιμένιους δήμους, ξεκινώντας από την Πειραϊκή, με την δημιουργία νέου προβλήτα και κάνοντας επέκταση στην ήδη καταπατημένη δημοτική περιουσία στο Παλατάκι, που ανήκει στο Πειραϊκό λαό, με τις πλάτες του Δήμου Πειραιά.

Το ελάχιστο φύλλο συκής, που είναι η προαπαιτούμενη επικαιροποιημένη μελέτη, η έγκριση για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις (Μ.Π.Ε.) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Ωστόσο, ΚΑΝΕΙΣ από την κυβέρνηση δεν τόλμησε να σταματήσει το παράνομο ξεκίνημα ενός ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ!

Η απόφαση αυτή που κουρελιάζει την ελληνική νομοθεσία, είναι βαθύτατα αντιδραστική και πραξικοπηματική, συνιστά ένα σκάνδαλο μεγατόνων και αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την νεοαποικιακή νοοτροπία της ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΏΡΑ ΤΟ ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ COSCO-ΟΛΠ.
ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ
ΟΧΙ ΣΤΟ MASTER PLAN ΤΗΣ ΚΟΣΚΟ-ΟΛΠ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΒΥΘΟΚΟΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΕΣ
· ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ
· ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗ (ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ)
· ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ, ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ)
· ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ – SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Previous Story

ΠΟΡΕΙΑ Σαββ.9/5- Πλατεία Αγ.Γεωργίου- ΚΥΨΕΛΗ- 19.00

Next Story

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ- Σίσσυ Δουτσίου


Latest from Local movement

Go toTop