Κενό Δίκτυο: Η κυνική ανικανότητα μιας Δήθεν Υπουργού Πολιτισμού

September 24, 2020

“Δεν είναι δυνατόν να αποζημιωθούν όλοι. Είναι γνωστό ότι οι καλλιτέχνες εν πολλοίς κινούνται στο χώρο της μαύρης οικονομίας.” δήλωσε η κυρία Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το Κενό Δίκτυο εκφράζει τη συμπαράσταση του προς όλους τους καλλιτέχνες που ζουν τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας Covid19. Η αυτο-οργάνωση των καλλιτεχνών, η συνεργασία και η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με την κοινωνία είναι η μόνη απάντηση στον κυνισμό των υπουργών και των επιχειρηματιών της Τέχνης. Όσο οι καλλιτέχνες αφήνονται έρμαια των μεγαλοκαρχαρίων γίνονται υπάλληλοι της δημιουργικότητας τους.

Όσο οι καλλιτέχνες δεν δημιουργούν και δεν υπερασπίζονται δικούς τους συνεργατικούς χώρους τα πράγματα θα είναι όλο και πιο δύσκολα για αυτούς καθώς η αγορά σχεδιάζει την εξαφάνιση τους για χάρη της επικράτησης των λίγων και των “αρίστων”.

Την ίδια στιγμή, είναι φανερό πως όπως στην Αυστραλία, την Ουγγαρία και τη Βραζιλία που οι πρόσφατα εκλεγμένες κυβερνήσεις είχαν σαν πρώτο τους μέλημα να καταργήσουν τα Υπουργεία Πολιτισμού και να συνδέσουν την Τέχνη και τη πολιτιστική δημιουργία κατά αποκλειστικότητα με την επιχειρηματικότητα και την βιομηχανία, έτσι και εδώ, η δεξιά – ακόμα πιο ανίκανη- απλά οδηγεί με την αδιαφορία της χιλιάδες καλλιτέχνες στην κοινωνική εξαθλίωση, την αφάνεια και την απαξία. Η δεξιά με τις αποφάσεις της στηρίζει αποκλειστικά και μόνο τους εθελόδουλους και αυλοκόλακες καλλιτέχνες με σκοπό την προώθηση μιας κουλτούρας υποταγής και μαζικής αποβλάκωσης.

Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τις δημιουργικές και οργανωτικές προσπάθειες των άγνωστων και νέων καλλιτεχνών. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στα συνδικαλιστικά όργανα των καλλιτεχνών και τις πρωτοβουλίες βάσεις όπως το Support Art Workers.

Οι καλλιτέχνες πρέπει να ενωθούν απέναντι στο διάχυτο βαρβαρισμό που επιβάλλουν οι εκβιασμοί της οικονομίας.

ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ– 24/9/2020


Τα «ΔΕΝ» μιας Δήθεν Υπουργού Πολιτισμού

κείμενο: Κώστας Καλδάρας (Μουσικοσυνθέτης – Στιχουργός)

Φαίνεται ότι δεν αρκούσε στην κ. Μενδώνη η ανυπαρξία της απέναντι στα τεράστια προβλήματα και η απαξίωσή της στα καυτά αιτήματα των ανθρώπων των τεχνών, που μαστίζονται από την οικονομική καταστροφή που τους επέβαλε η κυβέρνηση. Προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω, γιατί πλέον μόνο προς τα κάτω ηθικά και πολιτικά είναι ικανή να βαδίσει η δήθεν υπουργός.

Σε τελευταίες δηλώσεις της ανέφερε ότι μοίρασε το «ιλιγγιώδες» ποσό των 1,45 εκατ. ευρώ (δυο – τρεις ζαρντινιέρες δηλαδή), σε όλη την ελληνική επικράτεια (Δήμους και Περιφέρειες) για να στηρίξουν τους καλλιτέχνες και τους συνεργαζόμενους κλάδους με συναυλίες. Από τα χρήματα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος δεν εκταμιεύτηκε ποτέ. Οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν αναλαμβάνοντας την «ευθύνη» η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα χρήματα παραμένουν στους φορείς της.

Τρανταχτή παραδοχή που εκθέτει ολόκληρη την κυβέρνηση και την τακτική της, αφού επιβεβαιώνει την υποψία-βεβαιότητα των καλλιτεχνών, ότι οι συναυλίες ακυρώνονταν από τους Δήμους για να μην έχει καμία οικονομική υποχρέωση το κράτος.

Με μια ωμή δήλωσή της η κ. Μενδώνη το επιβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι: «ΔΕΝ είναι δυνατόν να αποζημιωθούν από το ΥΠΠΟ οι εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν με ευθύνη άλλων». Αυτήν τη φτηνή και κουτοπόνηρη δικαιολογία χρησιμοποίησαν για αυτό το ευτελές ποσό, σκάβοντας πιο βαθιά τον λάκκο στον οποίο έχουν ρίξει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, συμπληρώνοντας δε ότι: «ΔΕΝ υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για καταβολή αποζημίωσης σε καλλιτέχνες που συμβάλλονται με δήμους και περιφέρειες».

Αλλά αυτό δεν αρκούσε για την κ. Μενδώνη. Έπρεπε να μαυρίσει πιο πολύ την προσωπικότητα, την προσφορά και την ιστορία των Ελλήνων καλλιτεχνών. Δήλωσε λοιπόν ότι: «ΔΕΝ είναι δυνατόν να αποζημιωθούν όλοι οι καλλιτέχνες αφού πολλοί  κινούνται στο χώρο της “μαύρης οικονομίας”». Το θράσος της είναι απίστευτο.

Ντροπή σας, κ. Μενδώνη. Τη στιγμή που υποφέρουν από την τακτική της κυβέρνησης, αλλά κι από δική σας προσωπική ευθύνη, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους κλάδους της Τέχνης, να μας στοχοποιείτε με αυτόν τον ανήθικο και νομικά κολάσιμο τρόπο.

Η μόνη απάντηση στα δικά σας «ΔΕΝ» είναι το ένα δικό μας: ΔΕΝ είστε ικανή για τη θέση της Υπουργού Πολιτισμού… Παραιτηθείτε!

Υ.Γ. Τα αιτήματά μας θα πρέπει να τα προβάλουμε αυτήν τη φορά στον/στην επόμενο/η Υπουργό Πολιτισμού. Εσείς κριθήκατε ανίκανη κι επικίνδυνη.

_____________

πηγή: efsyn.gr

ΟΜΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ #SupportArtWorkers

“Ο Μεγάλος Περίπατος του Πολιτισμού”
ή
“Οι τουρίστες έφυγαν, κλειστείτε ξανά στα σπίτια σας»


Το χρονικό του παραλόγου :

•Τρίτη 15/09 – Τρίτη 22/09
Πόσες ανακοινώσεις, πόσα μέτρα, πόσος εμπαιγμός χωράει σε μια εβδομάδα;

•Τρίτη 15/09
Ανακοίνωση μέτρων
1. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική.
2. Μείωση χωρητικότητας σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις (όπου θεατρικές παραστάσεις βλέπε ΚΑΙ παραστάσεις χορού γιατί κανείς σε αυτή την κυβέρνηση δεν γνωρίζει ότι ΔΕΝ είναι το ίδιο!).

•Τετάρτη 16/09
Αιφνίδια ακύρωση φεστιβάλ και άλλων παραστάσεων τις μέρες που ακολούθησαν χωρίς ΚΑΜΙΑ επίσημη ανακοίνωση.

•Παρασκευή 18/09
Ανακοίνωση νέων μέτρων: Αναστέλλονται οι συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους όπως και οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

•Δευτέρα 21/09
Παραίτηση του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και πάγωμα της εκταμίευσης των χρημάτων που προορίζονταν για τους κινηματογραφιστές.

•Τρίτη 22/09
Ανακοίνωση νέων μέτρων: Αναστέλλονται οι θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους.
Στον μοναδικό δηλαδή χώρο, όπου μπορούν να τηρηθούν και να ελεγχθούν με απόλυτη ακρίβεια και προσοχή οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Γιατί ως γνωστόν : “Στο ανοιχτό θέατρο κολλάει ενώ σε εκκλησίες, μετρό και δημόσιες υπηρεσίες δεν κολλάει”.
Α ναι. ΚΑΙ στα αεροπλάνα “δεν κολλάει” αφού έτσι το απαίτησαν οι εταιρείες.

Ανά τρεις περίπου μέρες λοιπόν, οι υπεύθυνοι, αφού αρχικά ακυρώνουν -κατά περίπτωση και σπασμωδικά- παραστάσεις/φεστιβάλ και ανακοινώνουν μέτρα απαγόρευσης (που προφανώς είχαν μελετήσει πολύ καλά), αποφασίζουν στη συνέχεια ότι αυτά τα μέτρα δεν λειτουργούν και προχωρούν σε ΝΕΑ (!) μέτρα απαγόρευσης, μέχρι που τελικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο που να μπορούν να απαγορεύσουν. Κι’ όλα αυτά, εν πλήρη πανικώ, χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό και κυρίως χωρίς καμία φροντίδα, καμία ενημέρωση και τελικά κανένα ενδιαφέρον για το μακροπρόθεσμο μέλλον του Πολιτισμού και των εργαζομένων γύρω από αυτόν.

Οι εργαζόμενοι στις τέχνες είναι, για άλλη μια φορά στην παρούσα συγκυρία, ο μοναδικός κλάδος στον οποίο αφαιρείται βίαια το δικαίωμα στην εργασία. Ο καλλιτεχνικός κλάδος είναι ο πρώτος που βάλλεται και ο πρώτος που με χαρακτηριστική πια αδιαφορία και ευκολία από τη μεριά της Κυβέρνησης, καλείται να πληρώσει τα σπασμένα.
Την ίδια ακριβώς στιγμή που η Υπουργός Πολιτισμού δηλώνει ότι “τηρήθηκαν απολύτως τα μέτρα στις παραστάσεις και ότι καμία θεατρική εκδήλωση δεν είναι υπεύθυνη για κανένα κρούσμα”.
Την ίδια στιγμή που είμαστε ίσως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όπου δεν έχει ανακοινωθεί κανένα πλάνο για τη λειτουργία για το Φθινόπωρο – Χειμώνα.
Την ίδια στιγμή που σε τόσες αλλεπάλληλες ανακοινώσεις δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε αποζημιώσεις των εργαζομένων στα θεάματα που ακυρώθηκαν ή στους χώρους διεξαγωγής, μετακυλίοντας αυτόματα το βάρος στους διοργανωτές.
Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει τελικά με τα χρήματα που δικαιούνται οι κινηματογραφιστές.
Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε να εργαστούμε από τον Μάρτιο.
Την ίδια στιγμή που οι ΜΕΘ αυξομειώνονται ανά ανακοίνωση, οι συρμοί του μετρό περνούν ανά 6 λεπτά, στα σχολεία οι μαθητές αυξάνονται ανά τάξη, ο έλεγχος στα αεροδρόμια γίνεται με αλγόριθμο και Υφυπουργοί σκοντάφτουν σε ράσα ή μεταλαμβάνουν “άθελά τους”.
Για ΟΛΑ ευθύνεται ο ανυπάκουος νέος, ο ατίθασος ηλικιωμένος, ο αχάριστος πρόσφυγας και φυσικά οι απανταχού καλλιτεχνικοί χώροι.

°Απαιτούμε :
1. Eπιτέλους απαντήσεις στα αμέτρητα ερωτήματά μας όπως και συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού.
2. Σοβαρά προληπτικά μέτρα πρωτίστως στην Υγεία, την Εκπαίδευση και τις Συγκοινωνίες.
3. Άμεσες αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές τους.
4. Στήριξη όλων των εργαζομένων στον κλάδο των Τεχνών στους οποίους ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ η εργασία.

Τα όριά μας έχουν ξεπεραστεί.

#SupportArtWorkers

Previous Story

“This is Not a Country, This is a Mass Grave With a National Anthem”: Anti-Police Protests Rock Colombia

Next Story

Επιβιώνοντας στη πανδημία: Για την αντιμετώπιση της απομόνωσης, του άγχους και της θλίψης- Crimethinc


Latest from Events

SPOKEN WORD FESTIVAL- SUN 11/2/2024 Thessaloniki

Mια συνάντηση της νέας γενιάς ποιητών αφιερωμένη στην ζωντανή spoken word κουλτούρα, ένα φεστιβάλ για τις νέες multi media μορφές παρουσίασης της ποίησης

Γιάννης Μπίλλας- Η αυταπάτη της πράσινης ανάπτυξης και το πρόταγμα της αποανάπτυξης – 23/11 ΕΜΠΡΟΣ

Το Κενό Δίκτυο καλεί τον εκπαιδευτικό- βιοκαλλιεργητή και συγγραφέα Γιάννη Μπίλλα σε μια ομιλία- κριτική της κυβερνητικής προπαγάνδας για την "πράσινη ανάπτυξη" και παρουσίασης

NOISE AGAINST WAR Festival – feat. DROR FEILLER

ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ http://voidnetwork.gr NOISE AGAINST WAR Festival Αντιπολεμικό φεστιβάλ avant-garde, πειραματικής και θορυβικής μουσικής αφιερωμένο στα θύματα της καταστροφής της Παλαιστίνης που συντελείται αυτή
Go toTop