SUPPORT EARTH- Πολυτεχνείο 2020- Κάλεσμα στη Διαδήλωση

November 16, 2020

Αμέσως μετά την ανακοίνωση έναρξης μιας δεύτερης περιόδου καραντίνας στην αρχή του Νοέμβρη, η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε διά στόματος Χρυσοχοΐδη και Πέτσα να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις πορείες την ημέρα της 17ης Νοεμβρίου. Η ανοιχτή συνέλευση του Support Earth ανταποκρινόμενη στο πνεύμα της επετείου και με σεβασμό στη δημόσια υγεία, που αποτελεί το διακύβευμα των τελευταίων μηνών, αποφάσισε να συμμετάσχει στην πορεία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί για εμάς ημέρα μνήμης των βασάνων που υπέφεραν οι λαοί από αυταρχικά καθεστώτα και απόδοσης τιμής σε όσους και όσες επέλεξαν να τους αντισταθούν βάζοντας μπροστά τα κορμιά τους και πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Ταυτόχρονα αποτελεί και μια υπόσχεση ελευθερίας, την οποία ανανεώνουμε κάθε χρόνο με τους αγώνες μας.

Πλησιάζοντας στο τέλος μιας χρονιάς που στιγματίστηκε από αναρίθμητα περιστατικά αστυνομικής βίας, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν και τα περιβαλλοντικά κινήματα δεν γίνεται να επιδείξουμε ηρεμία και απάθεια.Ο χουντικής έμπνευσης νόμος της κυβέρνησης που στην ουσία απαγορεύει τις διαδηλώσεις, οι ποινικές διώξεις σε βάρος ακτιβιστ(ρι)ών που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Άγραφα, οι συλλήψεις των άγρυπνων πολιτών στο Σύνταγμα, η άγρια καταστολή των διαμαρτυρόμενων κατοίκων σε Τήνο και Βόλο, καθώς και η συνεχής επίθεση στη νεολαία, με αποκορύφωμα τον ξυλοδαρμό του αδικοχαμένου Βασίλη Μάγγου, δεν μας επιτρέπουν να παραμείνουμε μια τέτοια μέρα σιωπηλοί, μακριά από τον δημόσιο χώρο.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν. Από τον Μάρτιο του 2020 ολόκληρη η υφήλιος βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού με πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα να υιοθετούνται για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση επέλεξε να επενδύσει στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης και στη συνεχή, με εξαίρεση το τουριστικό διάλειμμα του καλοκαιριού, αυστηροποίηση των μέτρων, αντί να ενισχύσει την υγεία, την παιδεία και τις δημόσιες μεταφορές. Φρόντισε να περιστείλει εργασιακά δικαιώματα, αδιαφόρησε για τις ανάγκες ολόκληρων κλάδων, όπως των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, προανήγγειλε μέτρα φτωχοποίησης μέσα από την έκθεση Πισσαρίδη και φυσικά δεν παρέλειψε να χορηγήσει οριζόντια απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και να αναθέσει μέσα από σκιώδεις διαδικασίες συμβάσεις εκατομμυρίων σε “ημέτερους”.

Ως Support Earth αφιερώνουμε σημαντικό μέρος των δράσεων και της κριτικής μας στην ανάδειξη των υγειονομικών επιπτώσεων που έχει η οικονομική ανάπτυξη και η σχετική με αυτήν περιβαλλοντική διαχείριση. Με οργή λοιπόν παρακολουθούμε, εν μέσω πανδημίας και ενώ η δημόσια υγεία προβάλλεται καθημερινά στον δημόσιο λόγο ως το υπέρτατο αγαθό, την κυβέρνηση να προωθεί σειρά αντιπεριβαλλοντικών νομοθετημάτων και αποφάσεων, οι οποίες σαφέστατα την πλήττουν. Τα εικοσιπενταετούς λειτουργίας εργοστάσια καύσης απορριμμάτων που προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, η αδειοδότηση της Oil One για ρίψη πετρελαιοειδών αποβλήτων στον θαλάσσιο χώρο της Δραπετσώνας, η επέκταση του λιμανιού στον Πειραιά, η επί τα χείρω αναθεώρηση των δασικών χαρτών, το εγκληματικό Kassiopi Project στον Ερημίτη της Κέρκυρας είναι όλα χαρακτηριστικά παραδείγματα του τρόπου που αντιλαμβάνεται την αξιοποίηση του περιβάλλοντος η Νέα Δημοκρατία. Και σαν να μην αρκούσαν τα παραπάνω, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις περιόδους καραντίνας ως όπλο, προκειμένου να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες όσο αυτοί και αυτές που θα κινητοποιούνταν για να τις εμποδίσουν βρίσκονται έγκλειστοι/ες στα σπίτια τους.

H ρύπανση του αέρα, του εδάφους και της θάλασσας καθώς και η συστηματική καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων κοστίζουν εκατομμύρια ανθρώπινες και όχι μόνο ζωές, οι οποίες προστίθενται στους νεκρούς του Covid-19, ενώ οι δυσμενείς συνέπειες της προκαλούμενης υποβάθμισης δεν γίνεται να αποτραπούν με έναν ολιγόμηνο εγκλεισμό ή τη χορήγηση ενός νέου φαρμάκου. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν ελεύθερο, δίκαιο και βιώσιμο κόσμο, για τα Πολυτεχνεία που κρατάμε μέσα μας και που δεν εκκενώνονται ποτέ.

Καλούμε σε συγκέντρωση και πορεία στις 17 Νοέμβρη 2020 στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 14:00 μ.μ.

Υπερασπιζόμαστε τη Γη, γιατί σ’ αυτή χτίζουμε τις ζωές μας.

# Support Earth

Previous Story

ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ: Ζούμε για να αφανίσουμε τους δικτάτορες αυτού του κόσμου- Πολυτεχνείο 2020

Next Story

Όλοι Μισούν την Αστυνομία- Αόρατη Επιτροπή


Latest from Local movement

Go toTop