Μια χώρα σε υβριδική παρακμή

August 24, 2023

Τετάρτη πρωί. Ο δημοσιογράφος μεταδίδει ότι η φωτιά στον Έβρο (καίει για πέμπτη μέρα) πέρασε τα σύνορα ενός νομού και καίει τον επόμενο. Ελπίζουμε σε ένα θαύμα (μια δυνατή βροχή ίσως) για να μην κάψει σαν ντόμινο και τους 52 νομούς. Μα θα περάσει και στα νησιά; Δεν θα χρειαστεί. Τα νησιά θα καούν αλλιώς. Εκεί δεν θα έχουμε μέσα να στείλουμε και πλοία να απομακρύνουν τους κατοίκους. Δες τι γίνεται σήμερα στη Σαμοθράκη που καίγεται: το πλοίο του νησιού παριστάνει το νοσοκομείο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα αεροπλάνα έχουν πάει σε πιο σοβαρά μέτωπα. Προσεύχονται λοιπόν και περιμένουν (τη βροχή και το θαύμα). Οι υπόλοιποι βγάζουν φωτογραφίες με το κινητό και τις ανεβάζουν στα σόσιαλ. Ψηφιακό άλμπουμ ενός ανυπόφορου καλοκαιριού. Που όλος ο πλανήτης θέλει το κακό μας. Μας ματιάσανε. Όλα σε αυτή τη χώρα κάτι παριστάνουν. Τα φέρι μποτ παριστάνουν τα πλωτά νοσοκομεία, τα αγροτικά με καρότσες παριστάνουν τα ασθενοφόρα, οι υπάλληλοι των πολιτικών παριστάνουν τους δημοσιογράφους.

Απέναντι στην Αλεξανδρούπολη, γνωστά πρόσωπα της πόλης καλούν εδώ και μέρες σε σαφάρι ανθρώπων. Τρελαμένοι φασίστες, πρώην μετανάστες, εγγόνια προσφύγων και οι ίδιοι, τρέχουν στα ξέφωτα, στις πλατείες, στα εναπομείναντα δάση και καμώνονται τους σερίφηδες. Αρπάζουν με το έτσι θέλω σαστισμένους ανθρώπους που έφυγαν από πολέμους και φτώχεια, γιατί τους έταξαν καλύτερες ζωές και τους κλειδώνουν σε καρότσες. Στη μεγάλη πίστα των social, που μεταδίδεται live το παιχνίδι, οι λιγότερο θαρραλέοι παίκτες που δεν τολμάνε να βγουν με τις καραμπίνες και τα μπιτόνια βενζίνης, γράφουν: Κάψτε τους, πυροβολήστε τους. Καρφώστε τους σε σταυρούς. Τα έχουμε δει σε ταινίες. Γίνονται.

φωτο: Κώστας Τσιρώνης

Το τι απογίνονται όσοι ”συλλαμβάνονται” σε αυτό το ανθρώπινο σαφάρι δεν γνωρίζει κανείς μας. Φυσικά δεν είναι μόνοι οι καουμπόηδες. Πίσω τους κρύβονται βουλευτές της περιοχής, πρωτοκλασάτοι υπουργοί που κλείνουν το μάτι: Όποιος τολμά την παράτυπη μετανάστευση αυτά παθαίνει, λένε στους ”δημοσιογράφους”- υπαλλήλους, που πιάνουν το σινιάλο και ανακρίνουν τον τοπικό δήμαρχο: Πείτε μας κύριε δήμαρχε ότι αυτή την ανεξήγητη φωτιά σε τόσα σημεία δεν την έβαλε ο πρόσφυγας να τρελαθούμε; Ο αέρας που φυσάει σαν τρελός την έβαλε, λέει ο δήμαρχος, ας αλλάξουμε θέμα λέει ο ”δημοσιογράφος” του καναλιού που έπαιζε τρεις μέρες παλιά σίριαλ και όταν η φωτιά έφτασε στην Πάρνηθα αποφάσισε να ξεκινήσει την απευθείας μετάδοση, για να μην του πουν και οι Αθηναίοι ότι αδιαφορεί. Η ενημέρωση συνεχίζεται. Από κει που την αφήσαμε. Από την τριήμερη μετάδοση της κηδείας της Ελισάβετ και την ενθρόνιση του Καρόλου.

φωτο: Κώστας Τσιρώνης

Απεγνωσμένοι και κατάκοποι πυροσβέστες, στρατιώτες, γιατροί, αγρότες, κλαίνε on camera και ζητάνε βοήθεια: δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε πια ζωή. Κουστουμαρισμένοι εκπρόσωποι στα κανάλια, κομψά μαυρισμένοι απαντούν: Όλα θα γίνουν, με τη σειρά. Θα πάρετε market pass το Σεπτέμβριο.

Έχουμε υβριδικό πόλεμο, ασύμμετρη απειλή, η ΚΥΠ μας φροντίζει όλους μη φοβάστε. Φοβόμαστε αλλά δεν το λέμε. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε παρέλαση δολοφόνων από την Κροατία στην Εθνική οδό, πριν δυο μήνες ένα τρένο πήγαινε τυφλό πάνω σε ένα άλλο, στον πρώτο χιονιά κλείνουν τα πάντα, αποθήκες πυρομαχικών ανατινάζονται, νταλίκες με φυσικό αέριο καιόμενο εγκλωβίζουν χιλιάδες ανθρώπους με 40 βαθμούς στην εθνική οδό για ώρες. Αυτά συμβαίνουν καμιά φορά σου απαντούν. Είναι μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να τη συνηθίσουμε, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έχουμε όμως σταθερή κυβέρνηση. Με 73 υπουργούς. Σταθερή κυβέρνηση, ασταθή ζωή. Κράτος δεν έχουμε απαντάς. Μη μιλάτε έτσι σου λένε, είστε εχθρός της χώρας. Σωπαίνεις. Κοιτάζεις τα γράμματα στην ταμπέλα του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που είναι καμένα, όχι από τη φωτιά, από εγκατάλειψη, κοιτάζεις τα μωρά που μεταφέρονται άρον-άρον νεογέννητα κάτω από την ταμπέλα και τα άλλα παιδιά, τα μεταναστόπουλα, που κάηκαν στη Δαδιά και δεν θα φτάσουν καν κάτω από την ταμπέλα.

Έρχεται μήνυμα 112. Θα εκκενώσουμε τη χώρα.

Οι άνθρωποι που κάηκαν στη Δαδιά ,οι άνθρωποι που πνίγηκαν στην Πύλο, ο μετανάστης που έσφαξαν προχθές στην Αθήνα ακροδεξιοί, είναι παράπλευρες απώλειες. Μη μετρήσιμες απουσίες ενός κόσμου με συγκεκριμένες προτεραιότητες στα παρουσιολόγια του.

Τετάρτη πρωί. Ο Έβρος αφανίστηκε. Η Ρόδος το ίδιο. Η Εύβοια. Η Αττική. Η Αγχίαλος. Το καλοκαίρι τελειώνει. Ο χειμώνας θα ξεκινήσει. Δεν ξέρουμε που θα μείνουμε φέτος, λέει μια ηλικιωμένη που μένει σε ένα από τα δεκάδες χωριά που κάηκαν και σβήσαν από το χάρτη. Η κάμερα απομακρύνεται. Πάει σε άλλο νομό. Ένας ιερέας προτρέπει τους πιστούς να αντισταθούν στη νέα ταυτότητα. Θα σας αλλάξουν το αίμα, θα σας πάρουν τις καταθέσεις, θα σας βάλουν να αυτοκτονήσετε. Βάζουν ξυπνητήρι αχάραγα. Πιάνουν πόστο έξω από το αστυνομικό τμήμα. Να βγάλουν από τις παλιές, τις τίμιες. Τις αμόλυντες. Μη τους βάλουν το 3G στο DNA και δίνουν στόχο στους ξένους, τους εισβολείς, το σατανά. Για δέκα χρόνια σώθηκαν. Με τη βενζίνη στα 2,5 ευρώ, τα σύκα στα 7 και ένα πεντάλιτρο λάδι στα πενήντα θα τους σώσει η παλιά ταυτότητα. Οι αστυνόμοι δεν προλαβαίνουν να πιάσουν τους μαφιόζους, τους κλέφτες, τους χούλιγκαν, τους ιδιοκτήτες μπιτσόμπαρων που κατάπιαν τις παραλίες. Βγάζουν ταυτότητες παλαιού τύπου σε γριές που φοβούνται τον 666. Στις λαϊκές δεν έχουν πια τι να πουλήσουν και τις μαζεύουν από τις 12, στα χωράφια δεν μαζεύουν καρπούς λόγω των καυσώνων, αλλά και εκεί που υπάρχουν καρποί δεν υπάρχουν χέρια να τους μαζέψουν. Τους μετανάστες δεν τους θέλουμε όμως. Ούτε για τα χέρια τους.

φωτο: Κώστας Τσιρώνης

Η τηλεόραση διαφημίζει τα νέα σίριαλ της σεζόν. Ειδήσεις δεν θα παίζει πια, άλλωστε δεν χρειάζονται. Θα βλέπουμε όμως ωραία σπίτια και μοντέρνα προβλήματα. Όχι μιζέριες. Αυτές θα τις ζούμε στα δικά μας σπίτια. Και θα αποχαιρετάμε τα παιδιά μας που θα φεύγουν για άλλα μέρη. Κάποια θα ξεκινήσουν τη φοιτητική τους ζωή. Σπίτι δεν βρίσκουν. Έχουν γίνει airbnb. Θα μείνουν σε ένα παλιό ισόγειο μαγαζί που έκλεισε με γυψοσανίδα και ενοικιάζεται, ευκαιρία, ένα πεντακοσάρικο. Αλλά θα έχουμε ωραία σίριαλ. Με ωραία σπίτια. Ο Αύγουστος τελειώνει. Ο ήλιος έχει να φανεί δυο μέρες. Τον κρύβει ο καπνός. Το σύστημα Copernicus είναι ξεκάθαρο. Στην Ελλάδα πενταπλασιάστηκαν οι ρύποι. Όλα αυτά θα πάνε στα πνευμόνια μας. Θα γίνουν καρκίνοι. Έλα μωρέ υπερβολές. Σώσαμε τα Δυτικά Βαλκάνια, ένας καρκίνος θα μας φοβίσει;

Εκλογές έρχονται πάλι. Γέμισε ο τόπος σωτήρες. Χιλιάδες υποψήφιους που υπόσχονται να μας σώσουν. Δεκάδες μηνύματα στο inbox ρωτάνε: Θα με βοηθήσεις να εκλεγώ; Έχω όραμα… Εγώ να δεις τι έχω….

_______

Κείμενο: Γιώργος Τούλας

Πηγή: https://parallaximag.gr/parallax-view/mia-chora-se-yvridiki-parakmi

Αρχική φωτογραφία: Μάνος Σπάρης

Previous Story

ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ- Θέσεις για τον οργανωμένο οπαδισμό- Στη μνήμη του Αεκτζή Μιχάλη Κατσουρή

Next Story

France: A Movement Ends, An Explosion of Rage


Latest from Local movement

Go toTop